Počinje da radi Klinika za kardiohirurgiju u Nišu

Bez autora
Nov 24 2014

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar otvorio je danas novoizgrađenu Kliniku za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš, u čiju je izgradnju do sada uloženo više od 250 miliona dinara.Lončar je tom prilikom istakao da je veći deo sredstava izdvojila država, jedan deo grad Niš, dok je više od 400 hiljada evra obezbeđeno uz pomoć donatora. Ministar je naveo da će u ovoj ustanovi biti obavljane kardiohirurške i vaskularne intervencije, kao i transplantacija organa, uz napomenu da će klinika već od 26. novembra početi da prima pacijente.

Počinje da radi Klinika za kardiohirurgiju u NišuMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar otvorio je danas novoizgrađenu Kliniku za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš, u čiju je izgradnju do sada uloženo više od 250 miliona dinara.

Lončar je tom prilikom istakao da je veći deo sredstava izdvojila država, jedan deo grad Niš, dok je više od 400 hiljada evra obezbeđeno uz pomoć donatora.

Ministar je naveo da će u ovoj ustanovi biti obavljane kardiohirurške i vaskularne intervencije, kao i transplantacija organa, uz napomenu da će klinika već od 26. novembra početi da prima pacijente.

On je istovremeno izrazio očekivanje da će Vlada ove nedelje doneti odluku o visini sredstava koja će iz budžeta biti uplaćena Fondu za lečenje dece u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, odmah nakon donošenja pomenute odluke Fond će početi sa radom, s obzirom na to da su već obrazovani svi organi ovog tela.

Odluku o lečenju dece u inostranstvu donosiće stručna komisija, odnosno domaći stručnjaci u konsultaciji sa stranim ekspertima, objasnio je Lončar i ukazao na mogućnost da sredstva za rad Fonda doniraju građani i pravna lica.

Ministar je, kada je reč o dugim procedurama nabavke medicinske opreme i materijala na tenderima, naglasio da je resorno ministarstvo prepoznalo taj problem i da će tražiti izmenu regulative.

Lista čekanja na zračnu terapiju u Kliničkom centru Niš smanjena je zahvaljujući boljoj organizaciji, istakao je on i izrazio očekivanje da do kraja godine ova lista više neće postojati.

Prema njegovim rečima, oprema za zračnu terapiju u Nišu je loša, zbog čega je u toku procedura za nabavku pet akceleratora, a ući će se i u proceduru za nabavku još pet aparata, od kojih će nekoliko biti dodeljeno Nišu.

Lončar je potvrdio i da je o platnim razredima u zdravstvu postignut dogovor sa sindikatima i najavio nastavak rada na tom pitanju.

Otvaranju Klinike za kardiohirurgiju prisustvovali su i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kao i druge brojne zvanice iz državnog rukovodstva, lokalne samouprave i diplomatskog kora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik