EPS 2016. postaje akcionarsko društvo

Bez autora
Nov 24 2014

Od septembra 2016. EPS bi trebalo da bude akcionarsko društvo, kaže ministar Aleksandar Antić. Spremno se ulazi u grejnu sezonu, kaže direktor Elektroprivrede Aleksandar Obradović, dok predsednik Nadzornog odbora Branko Kovačević ističe da EPS treba da "povuče" ostatak privrede kao najznačajniji sistem u zemlji. Reforme u "Elektroprivredi Srbije" (EPS) stvoriće uslove da od septembra 2016. to javno preduzeće postane akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. Novinarima je nakon prve sednice Nadzornog odbora EPS-a u novom sastavu rekao da je EPS prvo javno preduzeće koje je dobilo direktora izabranog na javnom konkursu i moderno koncipiran NO u kojem struka ima glavnu reč. Takav menadžment i Nadzorni odbor su ono što je nužni preduslov da EPS krene u proces reorganizacije, rekao je ministar rudarstva i energetike.

EPS 2016. postaje akcionarsko društvoOd septembra 2016. EPS bi trebalo da bude akcionarsko društvo, kaže ministar Aleksandar Antić. Spremno se ulazi u grejnu sezonu, kaže direktor Elektroprivrede Aleksandar Obradović, dok predsednik Nadzornog odbora Branko Kovačević ističe da EPS treba da "povuče" ostatak privrede kao najznačajniji sistem u zemlji.

Reforme u "Elektroprivredi Srbije" (EPS) stvoriće uslove da od septembra 2016. to javno preduzeće postane akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, prenosi Beta.

Novinarima je nakon prve sednice Nadzornog odbora EPS-a u novom sastavu rekao da je EPS prvo javno preduzeće koje je dobilo direktora izabranog na javnom konkursu i moderno koncipiran NO u kojem struka ima glavnu reč.

"Takav menadžment i Nadzorni odbor su ono što je nužni preduslov da EPS krene u proces reorganizacije", rekao je ministar rudarstva i energetike.

Antić je podsetio da je Ministarstvo uputilo Vladi Srbije predlog programa reorganizacije EPS-a, prema kojem to preduzeće u definisanom redosledu koraka treba da postane moderno organizovana profitabilna kompanija.

"U toj finalnoj slici 2016. program će definisati EPS kao jednu svetski organizovanu kompaniju i grupaciju u kojoj su jasno definisane proizvodna delatnost, snabdevanje i distribucija (struje)", rekao je ministar.

EPS će biti kompanija, dodao je Antić, koja će znati šta je njena imovina i koliko vredi što će biti preduslov da postane akcionarsko društvo u kojem će Republika Srbija biti uvek većinski akcionar.

Antić je rekao da EPS kreće u reorganizaciju i reforme, koje su očekivanje i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, i svih ostalih finansijskih institucija, ali i plan Vlade Srbije.

"To su naši planovi koji već postoje nekoliko meseci i mi to ne radimo zato što neko od nas traži, nego isključivo zato što je to naša odluka i jedina budućnost kompanije koja je najznačajnija za budućnost Srbije i nemamo nikakvu alternativu i dilemu", rekao je ministar.

EPS na putu ka ciljevima Vlade Srbije

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da je to javno preduzeće na putu da sa novim nadzornim odborom i novom energijom krene u ostvarivanje ciljeva koje mu je zadala Vlada Srbije.

Obradović je najavio da će sledeće sedmice predstavnici MMF-a i Svetske banke biti u Beogradu prevashodno zbog EPS-a i da bi videli gde je kompanija na putu reorganizovanja.

"Čeka nas reorganizacija EPS-a, reforma u kojoj krajnji rezultat s jedne strane treba da bude stabilan elektroenergetski sistem, a s druge strane jedna profitabilna kompanija, koja ne gubi 100.000 evra dnevno zato što je neefikasno organizovana", rekao je on.

Obradović je rekao i da je elektroenergetski sistem stabilan i da EPS spremno ulazi u grejnu sezonu.

"Ulazimo sa zalihama uglja koje su skoro na istorijskom maksimumu, obezbeđene su dovoljne količine energije i iz uvoza, a uspešno je zvršen tender za nabavku uglja. Spremni smo skoro na svaki scenario", istakao je Obradović.

"EPS treba da povuče privredu"

Novi predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević rekao je da je EPS najznačajniji privredni sistem u Srbiji, koji treba da "povuče" ostatak privrede.

Kovačević je istakao da EPS treba da ostane u većinskom vlasništvu države jer je nešto najvrednije što Srbija ima, ali da od EPS-a treba da napravi kompaniju koja će izaći na berzu i koja će imati vredne akcije što će omogućiti da se EPS dokapitalizuje.

"EPS mora da bude konkurentan i mora da izađe na tržiše. Pošto je najvredniji u Srbiji mora da bude i najvredniji u regionu i respektabilna kompanija u Evropi", rekao je Kovačević.

Vlada Srbije je imenovala nove članove Nadzornog odbora EPS-a u koje je predsednik Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a članovi su Aleksandar Gajić, profesor Mašinskog fakulteta, Dejan Popović, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike, Aleksandar Trifunović iz NBS i Branislav Marković, inženjer rudarstva koji je izabran ispred radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik