Kupovina državnih obveznica kao biznis

Bez autora
Nov 24 2014

Država emituje hartije od vrednosti kada ima rupe u budžetu koje treba popuniti ali ipak, ta vrsta zaduživanja države ima i svoju dobru stranu, a to je da novac pozajmljuje od svojih građana, a ne od banaka i drugih finansijskih institucija.Iako trgovina državnim obveznicama važi za jednu od najsigurnijih na berzi, bez velikih rizika za gubitak, u Srbiji koja trenutno ima blagu inflaciju i drastičan pad vrednosti dinara, to ipak donosi određeni rizik.

Kupovina državnih obveznica kao biznisDržava emituje hartije od vrednosti kada ima rupe u budžetu koje treba popuniti ali ipak, ta vrsta zaduživanja države ima i svoju dobru stranu, a to je da novac pozajmljuje od svojih građana, a ne od banaka i drugih finansijskih institucija.

Iako trgovina državnim obveznicama važi za jednu od najsigurnijih na berzi, bez velikih rizika za gubitak, u Srbiji koja trenutno ima blagu inflaciju i drastičan pad vrednosti dinara, to ipak donosi određeni rizik.

Nekada su postojali štedni zapisi, koje su građani mogli da kupe u banci bez provizije i da tačno znaju koliki će im biti prinos. Međutim, bankama to nije odgovaralo jer su im štedni zapisi bili svojevrsna nelojalna konkurencija, zato danas, prilikom, trgovine državnim obveznicama, posrednici su neophodni, a za usluge mora im se platiti odgovarajuća provizija.

Državne hartije od vrednosti mogu da kupe i fizička i pravna lica, i domaća i strana, naravno uz posrednika, a sva evidencija se vodi u Centralnom registru hartija od vrednosti. Međutim, iako pojedini ekonomisti smatraju da je brokersko posredovanje obesmislilo veće učešće građana u berzanskoj trgovini, bez njihovih saveta rizik bi bio još veći.

Brokeri upozoravaju sve potencijalne kupce da ne veruju onima koji obećavaju siguran prinos u trgovini državnim zapisima ili bilo kojim drugim hartijama od vrednosti, jer ne postoji osoba, ma koliko bila stručna, koja može stoprocentno da predvidi ono što će se na berzi dogoditi. Ipak, sigurno je jedno, kamata na trgovinu državnim zapisima nije velika ali je zato sama trgovina prilično sigurna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik