Poduzetnici, budite spremni za lov novca iz EU-a

Bez autora
Nov 25 2014

Kako im se ne bi dogodilo isto što i neretvanskim poljoprivrednicima koji su nemoćno posustali pred brdom papirologije i ostali bez novca Europske unije za mandarine, lovci na sredstva iz europskih fondova u prosincu moraju širom otvoriti oči i odmah krenuti s pripremom zahtjevne dokumentacije. Koncem prosinca i početkom siječnja, naime, bit će objavljeno nekoliko velikih natječaja za EU fondove, a među prvima su tri natječaja za mala i srednja poduzeća. Ovo su, kako napominju i stručnjaci koji izrađuju projektnu dokumentaciju, prvi “pravi” natječaji iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji su u svom punom opsegu i sjajna su prilika za poduzetnike.

Poduzetnici, budite spremni za lov novca iz EU-aKako im se ne bi dogodilo isto što i neretvanskim poljoprivrednicima koji su nemoćno posustali pred brdom papirologije i ostali bez novca Europske unije za mandarine, lovci na sredstva iz europskih fondova u prosincu moraju širom otvoriti oči i odmah krenuti s pripremom zahtjevne dokumentacije.

Koncem prosinca i početkom siječnja, naime, bit će objavljeno nekoliko velikih natječaja za EU fondove, a među prvima su tri natječaja za mala i srednja poduzeća. Ovo su, kako napominju i stručnjaci koji izrađuju projektnu dokumentaciju, prvi “pravi” natječaji iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji su u svom punom opsegu i sjajna su prilika za poduzetnike.

Euri i poljoprivrednicima

Novac će se moći tražiti za ulaganja malih i srednjih poduzeća u unapređenje postojećih tehnologija i razvoj novih proizvoda, procesa i usluga, za što je ukupno osigurano 180 milijuna eura. Još 20 milijuna eura predviđeno je za ispunjavanje standarda i certificiranje proizvoda kako bi povećali konkurentnost i pristup međunarodnim tržištima, a tri milijuna eura na raspolaganju su za kupnju i primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa malih i srednjih poduzeća u slabije razvijenim područjima.

Uz ove natječaje, također se početkom 2015. godine otvara i natječaj za novi program Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za dodjelu novca od 2014. do 2020. godine u kojem će na svoje doći ne samo poljoprivrednici ili prerađivači poljoprivrednih proizvoda, nego i jedinice lokalne samouprave koje će moći ulagati u projekte male infrastrukture.

U mjestima do pet tisuća stanovnika s nepovratnom potporom od početnih 30.000 pa čak do milijun eura, EU će sufinancirati ulaganja u obnovljive izvore energije, gradnju i opremanje rekreacijskih zona i kupališta, dječjih i sportskih igrališta, objekata za sportski ribolov, uređenje biciklističkih i pješačkih staza, vatrogasnih i planinarskih domova, kulturnih centara, dječjih vrtića, trgova, tržnica, parkova, stajališta za javni prijevoz, nogostupa, parkirališta, kanalizacije, rekonstrukciju lokalnih cesta i mostova i nastaviti sufinancirati ulaganja u tradicijske obrte i proizvodnju suvenira. Moguć je i predujam od 50 posto odobrene potpore, što će znatno olakšati provedbu projekta.

- Iz programa ruralnog razvoja od 2014. do 2020. godine moguće će biti financirati ulaganja u sklopu 16 mjera, uz vjerojatno još tri mjere koje bi trebale krenuti u kasnijoj fazi provedbe programa. Mjere se odnose na ulaganja u primarnu poljoprivredu, preradu, nepoljoprivredne aktivnosti u ruralnim područjima kao što je ruralni turizam i brojne druge. Olakotna je okolnost, koja će sigurno pridonijeti povećanju broja korisnika, i ukidanje brojnih ograničenja kao što su ona vezana uz minimalne i maksimalne kapacitete koji su velikom broju potencijalnih korisnika

onemogućavala prijavu na IPARD. Iznosi potpora koje se dodjeljuju također su viši nego u IPARD-u, a povećava se i udio financiranja, u nekim mjerama čak i do 100 posto – objašnjava Marin Kukoč, voditelj Službe za programiranje u Upravi za upravljanje EU fondom, Ministarstva poljoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik