Manji porez na rad, veće mirovine, brže pokretanje posla

Bez autora
Nov 25 2014

Savez samostalnih sindikata BiH uz pomoć Europske unije i čelnika međunarodne zajednice tražit će od nove vlasti provođenje konkretnih ekonomskih reformi radi jačanja investicijske klime u BiH i povećanja zaposlenosti.Svi prijedlozi sindikata stavljeni su u zajednički dokument pod nazivom “Sporazum za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” koji će biti proslijeđen novoj entitetskoj i državnoj vlasti. U šest glavnih mjera koje su identificirane kao kočnica u razvoju poduzetništva u BiH, a time i otvaranju novih radnih mjesta je uvođenje manje stope poreznog opterećenja na rad.

Manji porez na rad, veće mirovine, brže pokretanje poslaSavez samostalnih sindikata BiH uz pomoć Europske unije i čelnika međunarodne zajednice tražit će od nove vlasti provođenje konkretnih ekonomskih reformi radi jačanja investicijske klime u BiH i povećanja zaposlenosti.

Svi prijedlozi sindikata stavljeni su u zajednički dokument pod nazivom “Sporazum za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” koji će biti proslijeđen novoj entitetskoj i državnoj vlasti.

U šest glavnih mjera koje su identificirane kao kočnica u razvoju poduzetništva u BiH, a time i otvaranju novih radnih mjesta je uvođenje manje stope poreznog opterećenja na rad. Dok se u Europskoj uniji radno mjesto oporezuje po raznim vrstama poreznih izdataka s 35 posto, u BiH ta stopa iznosi 40 posto i jedna je od najvećih u Europi. Sindikati BiH traže ukidanje prepreka pri zapošljavanju, ali i smanjenje broja zaposlenika u državnim institucijama. Traže smanjenje broja i trajanja zahtjeva za registraciju privatne tvrtke, ubrzanje postupka dobivanja građevne dozvole i opskrbu električnom energijom. Ova faza zna usporiti početak rada privatnog poduzeća po nekoliko mjeseci, a u nekim konkretnim slučajevima i više od pola godina. Radi privlačenja stranih investicija, po tvrdnjama Sindikata BiH, potrebno je napraviti jači kodeks korporativnog upravljanja koji obuhvaća izvršenje sankcija. Treba donijeti mjere koje će pojačati stečajni okvir radi bržeg rješavanja problema i lakšeg rekonstruiranju poduzeća. U segmentu jačanja socijalne pravde, Sidikati u BiH navode kako je potrebno uvesti razumne sankcije za prijevremenu mirovinu i bonus za kasno umirovljenje u svrhu podizanje efektivne starosne granice za umirovljenje. Svi prijedlozi bit će dostavljeni novoj vlasti u BiH.

“Ove mjere odobrile su međunarodne financijske institucije i Europska unija koji imaju spremne planove pomoći u njihovoj realizaciji i osigurati financijsku pomoć za oživljavanje njihovih kratkoročnih učinaka. Europska unija će u BiH organizirati okrugli stol zajedno s međunarodnim institucijama i novim bh. vladama”, navodi se u zaključku Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik