Otvoren FRACTALS poziv za mala i srednja preduzeća iz IKT sektora

Bez autora
Nov 25 2014

U centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu, danas je upriličeno otvaranje Fractals poziva, kojem su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Bogaroški i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov.Projekat Fractals počeo je 1. septembra 2014, a glavni cilj projekta je distribucija finansijskih sredstava za oko 60 malih i srednjih preduzeća, kao i veb preduzetnike iz cele Evrope iz IKT sektora.

Otvoren FRACTALS poziv za mala i srednja preduzeća iz IKT sektoraU centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu, danas je upriličeno otvaranje Fractals poziva, kojem su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Bogaroški i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov.

Projekat Fractals počeo je 1. septembra 2014, a glavni cilj projekta je distribucija finansijskih sredstava za oko 60 malih i srednjih preduzeća, kao i veb preduzetnike iz cele Evrope iz IKT sektora. Ukupan fond Fractals projekta iznosi 5,52 miliona evra, koji je namenjen finansiranju malih i srednjih preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija za razvijanje aplikativnih softvera za sektor poljoprivrede.

FRACTALS otvoreni poziv (Open Call for Proposals) trajaće 3 meseca, do 28.02.2015.

U projekat je uključeno 9 partnera iz 6 evropskih zemalja: Razvojni fond Autonomne pokrajine Vojvodine, Univerzitet u Novom Sadu, Vojvođanski IKT klaster, Kompanija ATOS iz Španije, Univerzitet u Atini, Naučno-istraživački centar (DLO) iz Holandije, Asocijacija kompanija iz IKT sektora iz Grčke (SEPVE), Asocijacija softverskih kompanija (YASAD) iz Turske i Bugarska asocijacija softverskih kompanija (BASSCOM).

Predstavnici Pokrajinske vlade obratili su se prisutnim predstavnicima Univerziteta u Novom Sadu, brojnim partnerma u ovom projektu, predstavnicima iz oblasti nauke i preduzetničkog sektora.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Bogaroški istakao je da je današnji događaj jedan kvantni skok, koji očekuje poljoprivredu i sve one koji su zainteresovani za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine. Kako je rekao, sama činjenica da učestvujemo u ovom projektu svedoči o tome da postoji dovoljno znanja i sposobnosti i domaće pameti, koje mogu da iskoriste ono što nam pruža Evropska unija u okviru IT sektora, koji je namenjen poljoprivredi. Potpredsednik Bogaroški izneo je uverenje da ćemo samo za godinu dana moći već da se vide rezultati i veliki pomaci, koji će govoriti u prilog tome da smo obezbedili ulazak našoj poljoprivredu u 21. vek.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov istakao je da će resorni sekretarijat posebnu pažnju posvetiti IT sektoru i našim kompanijama, a koje će već od početka naredne godine moći da konkurišu za sredstva koja će im biti namenjena od strane Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehloški razvoj.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković naveo je da je projekat "Fractals" jedan je od najvećih projekata i u Evropi i svakako najveći projekat koji je Srbija dobila. Univerzitet u Novom Sadu rešen je spremno da preuzme ovaj zadatak i kako je ustvrdio, u saradnji sa partnerima donese najbolja rešenja.

Direktor Razvojnog fonda Vojvodine Goran Hodoba rekao je da je EU prvi put dodelila jedan tako veliki projekat jednoj instituciji u Srbiji. Reč je o sredstvima za koja mogu mogu konkurisati sve kompanije iz naše zemllje i Evrope, ali će krajnji korisnici biti poljoprivrednici u Vojvodini, koji će imati prilike da testiraju najnovija dostignuća iz IT sektora, kako bi unapredili svoju delatnost.

FRACTALS je jedan od 16 projekata koji su odabrani za finansiranje u okviru treće faze programa “Future Internet – Public-Private Partnership”, a među 90 projektnih aplikacija iz čitave Evrope. Konkurentna prednost FRACTALS projekta ogleda se u: projekat je fokusiran na poljoprivredu, gde primena digitalnih servisa i usluga baziranih na internetu i internet aplikacijama još uvek nije na zadovoljavajućem nivou u čitavoj Evropi, i reč je o projektu koji je fokusiran na Balkan, regiju koja do sada nije imala značajno učešće u fondovima u okviru „Future Internet“ programa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik