Povećati interesovanje za sporazumno restrukturiranje dugova

Bez autora
Nov 25 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić saopštio je danas da je do sada podneto ukupno 30 zahteva za sporazumno finansijsko restrukturiranje, od kojih je rešena samo polovina. Sertić je na otvaranju konferencije o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava u Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenio da je broj podnetih i rešenih zahteva za sporazumno izmirenje dugova veoma mali u odnosu na mogućnosti koje takav model konsolidacije pruža. Ministarstvo privrede daje punu podršku ovom projektu, istakao je on i napomenuo da je formirana radna grupa koja će predložiti izmene Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, kako bi ovaj model konsolidacije imao širu primenu. Nelikvidnost koja se iz privrede prelila u bankarski sektor jedan je od najozbiljnijih problema sa kojima se suočavamo, upozorio je ministar i ukazao na to da je sporazumno finansijsko restrukturiranje firmi jedan od alata za rešavanje tog problema.

Povećati interesovanje za sporazumno restrukturiranje dugovaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić saopštio je danas da je do sada podneto ukupno 30 zahteva za sporazumno finansijsko restrukturiranje, od kojih je rešena samo polovina.

Sertić je na otvaranju konferencije o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava u Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenio da je broj podnetih i rešenih zahteva za sporazumno izmirenje dugova veoma mali u odnosu na mogućnosti koje takav model konsolidacije pruža.

Ministarstvo privrede daje punu podršku ovom projektu, istakao je on i napomenuo da je formirana radna grupa koja će predložiti izmene Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, kako bi ovaj model konsolidacije imao širu primenu.

Nelikvidnost koja se iz privrede prelila u bankarski sektor jedan je od najozbiljnijih problema sa kojima se suočavamo, upozorio je ministar i ukazao na to da je sporazumno finansijsko restrukturiranje firmi jedan od alata za rešavanje tog problema.

Vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić objasnio je da glavna razlika između unapred pripremljenog plana reorganizacije, koji se podnosi istovremeno sa predlogom za pokretanje stečajnog postupka, i sporazumnog finansijskog restrukturiranja u tome što je drugi model kratak, efikasan i pouzdan način za rešavanje dužničko-poverilačkih odnosa sa minimalnim troškovima.

Miletić je istakao da je cilj da se sporovi između dužnika i poverilaca što manje rešavaju u sudovima, a što više medijacijom.

Direktor Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije Nermina Ljubović podsetila je na to da je pravni okvir za sporazumno finansijsko restrukturiranje zaokružen krajem marta 2012. godine.

Prema njenim rečima, od ukupno 30 podnetih zahteva za pokretanje tog
postupka, 19 su podnela privredna društva iz oblasti proizvodnje.

Ona je navela da je iz oblasti trgovine podneto šest zahteva, iz saobraćaja i građevinarstva po dva, a samo jedan iz oblasti inovacione i tehničke delatnosti.

Najviše zahteva, kako je precizirala, podela su privredna društva iz Šumadije i zapadne Srbije, čak jedanaest, dok je sedam zahteva podneto iz Beograda, a po šest iz Vojvodine i južne i istočne Srbije.

Od ukupno 30 podnetih zahteva, samo jedan je podneo poverilac i to je
predmet koji je okončan neuspešno, podsetila je Ljubović i napomenula da ukupna vrednost do sada restrukturiranih obaveza iznosi približno 30 miliona
evra.

Na veliki problem naplate potraživanja u našoj zemlji ukazao je i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone, koji je naveo da je čak 30 odsto korporativnih kredita nenaplativo, dok je kod kredita građanima nenaplativo približno 10 odsto.

Patrone je ukazao na to da je zbog toga potreban efikasan pravni okvir i novi način restrukturiranja preduzeća.

Srbiji je neophodno da se usredsredi na rešavanje platnog bilansa banaka i restrukturiranje firmi, kako bi sačuvala njihovu sposobnost da nastave rad i sačuvaju radna mesta, zaključio je Patrone.

Konferenciju su organizovali Evropska banka za obnovu i razvoj i Privredna komora Srbije, u saradnji sa organizacijama Partneri za demokratske promene Srbija, Ema Global iz SAD, ADR centar iz Italije i Advokatskom kancelarijom Andrić.

Ovom skupu prisustvovali su brojni domaći i međunarodni eksperti iz oblasti bankarstva i privrede, više od 180 predstavnika banaka, privrednih društava, advokata, sudskih izvršitelja, revizora, finansijskih savetnika i medijatora.

Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju uređuje posredovanje u postupcima sporazumnog finansijskog restrukturiranja privrednih društava u finansijskim teškoćama u okviru Privredne komore Srbije.

Sporazumno finansijsko restrukturiranje predstavlja važan mehanizam za restrukturiranje korporativnih dugova, naročito malih i srednjih preduzeća, kao i za restrukturiranje problematičnih kredita uopšte.

Od avgusta 2013. godine, EBRD podržava primenu sporazumnog restrukturiranja kroz projekat tehničke pomoći, u saradnji sa PKS i uz pomoć međunarodnog konzorcijuma stručnih savetnika koji čine Partneri Srbija, Advokatska kancelarija Andrić, EMA Global i ADR centar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik