NBS: Oduzeta licenca PBB 2013. godine

Bez autora
Nov 25 2014

Narodna banka Srbije saopštila je da je nakon detaljne kontrole poslovanja "Privredne banke Beograd" Izvršni odbor NBS 26. oktobra 2013. godine doneo odluku o oduzimanju dozvole za rad toj banci. Kao i do sada, pružaće stručnu pomoć i sarađivati sa ostalim državnim organima u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i zakonitosti u radu bankarskog sektora, saopštava NBS. Iz NBS podsećaju da su od kraja 2012. godine, posebnu pažnju posvetili rešavanju mnogobrojnih nasleđenih problema u bankarskom sektoru, pri čemu je detaljno i profesionalno sagledano stanje i profilisana struktura problema, a na osnovu čega su inicirana objektivno moguća rešenja, prenosi Tanjug.

NBS: Oduzeta licenca PBB 2013. godineNarodna banka Srbije saopštila je da je nakon detaljne kontrole poslovanja "Privredne banke Beograd" Izvršni odbor NBS 26. oktobra 2013. godine doneo odluku o oduzimanju dozvole za rad toj banci. Kao i do sada, pružaće stručnu pomoć i sarađivati sa ostalim državnim organima u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i zakonitosti u radu bankarskog sektora, saopštava NBS.

Iz NBS podsećaju da su od kraja 2012. godine, posebnu pažnju posvetili rešavanju mnogobrojnih nasleđenih problema u bankarskom sektoru, pri čemu je detaljno i profesionalno sagledano stanje i profilisana struktura problema, a na osnovu čega su inicirana objektivno moguća rešenja, prenosi Tanjug.

U saopštenju se povodom, kako se navodi, pisanja pojedinih medija, ukazuje da u slučaju četiri banke, iz objektivnih, kao i zakonom utvrđenih razloga, nije bilo moguće postupiti drugačije nego da se, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima NBS, obavi njihovo delicenciranje.

Kako je istaknuto, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, centralna banka je nakon obavljene sveobuhvatne kontrole poslovanja "Privredne banke Beograd", a na osnovu utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju banke, preduzela odgovarajuće mere, pa je tako 26. oktobra 2013. godine Izvršni odbor NBS doneo odluku o oduzimanju dozvole za rad toj banci.

Pored toga, nakon delicenciranja Banke, NBS je, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, nadležnim državnim organima, MUP-u, dostavila relevantne informacije o poslovanju PBB kojima je raspolagala.

Na temelju tih informacija, MUP je, u saradnji sa Tužilaštvom, preduzeo mere koje su rezultirale hapšenjem vlasnika Koncerna "Farmakom MB" iz Šapca i odgovornih lica iz "Privredne banke Beograd", sada u stečaju.

U saopštenju NBS se navodi da je sasvim očekivano da se odgovorna lica iz delicenciranih banaka, zahvaljujući aktivnostima NBS i drugih nadležnih organa Srbije, ovih dana procesuiraju.

Iz Narodne banke Srbije poručuju da će i ubuduće nastojati da svojim profesionalnim odnosom budu deo rešenja evidentnih problema, pri čemu će kao i do sada pružati stručnu pomoć i sarađivati sa ostalim državnim organima, a sve u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i zakonitosti u radu bankarskog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik