U zonama poreskog raja 8 odsto bogatstva

Bez autora
Nov 25 2014

Oko 7.600 milijardi dolara, ili osam odsto bogatstva na globalnom nivou drže pojedinci u zonama poreskog raja, dok istovremeno države zbog ovog fenomena gube godišnje oko 190 milijardi dolara budžetskih prihoda, otkrila je studija koju objavljuje Žurnal privrednih perspektiva (Journal Of Economic Perspectives).Prednjače Evropljani s nekih 2.600 milijardi dolara koje drže u državama labavije poreske politike i zagarantovane tajnosti, a iza njih su stanovnici Azije sa 1.300 milijardi dolara, prenosi švajcarski list 20 minit.

U zonama poreskog raja 8 odsto bogatstvaOko 7.600 milijardi dolara, ili osam odsto bogatstva na globalnom nivou drže pojedinci u zonama poreskog raja, dok istovremeno države zbog ovog fenomena gube godišnje oko 190 milijardi dolara budžetskih prihoda, otkrila je studija koju objavljuje Žurnal privrednih perspektiva (Journal Of Economic Perspectives).

Prednjače Evropljani s nekih 2.600 milijardi dolara koje drže u državama labavije poreske politike i zagarantovane tajnosti, a iza njih su stanovnici Azije sa 1.300 milijardi dolara, prenosi švajcarski list 20 minit.

Treću i četvrtu poziciju zauzimaju Amerikanci i stanovnici zemalja Golfskog zaliva, sa 1.200 i 700 milijardi dolara, respektivno.

Istraživanje je uzelo u obzir samo finansijsku aktivu a ne i pokretna ili nepokretna dobra, koja se, takođe, često sklanjaju u države s povoljnijom fiskalnom politikom.

Iako je jasno da je bogatstvo koje se drži u "ofšor" zonama u porastu, ipak glavni problem dolazi od utaje poreza, naglašava se u studiji.

Vodeći računa i o ovom fenomenu, procenjuje se da godišnji gubici u poreskim prihodima država iznose oko 190 miijardi dolara, u korist najbogatijih pojedinaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik