Srbija i RS sve bliže Rusiji

Bez autora
Nov 26 2014

Srbija i RS sve su bliže Rusiji kroz energetiku, a "Gasprom" se praktično infiltrirao u Srbiju. Još 2007. godine je tadašnji premijer RS Milorad Dodik prodao tri državne naftne kompanije ruskom "Zarubežnjeftu", među kojima su jedina rafinerija u zemlji, kao i Fabrika motornih ulja u Modriči. Kada bi prosječni Rus danas vozio kroz BiH, skoro da bi se mogao osjećati kao kod kuće. Gdje god krenete, nailazite na "Gaspromove" benzinske pumpe. Kako navode, javnosti još nisu poznati detalji kupoprodajnih ugovora. Podsjetili su da je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno bio na vojnoj paradi u Beogradu, te da je tada sa Srbijom potpisao niz poslovnih ugovora, od kojih se većina odnosi na energetiku, ali i na druge vidove saradnje.

Srbija i RS sve bliže RusijiSrbija i RS sve su bliže Rusiji kroz energetiku, a "Gasprom" se praktično infiltrirao u Srbiju, piše u današnjem broju austrijski dnevnik "Die Presse".

"Još 2007. godine je tadašnji premijer RS Milorad Dodik prodao tri državne naftne kompanije ruskom 'Zarubežnjeftu', među kojima su jedina rafinerija u zemlji, kao i Fabrika motornih ulja u Modriči. Kada bi prosječni Rus danas vozio kroz BiH, skoro da bi se mogao osjećati kao kod kuće. Gdje god krenete, nailazite na 'Gaspromove' benzinske pumpe", piše ovaj list.

Kako navode, javnosti još nisu poznati detalji kupoprodajnih ugovora.

Podsjetili su da je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno bio na vojnoj paradi u Beogradu, te da je tada sa Srbijom potpisao niz poslovnih ugovora, od kojih se većina odnosi na energetiku, ali i na druge vidove saradnje.

"Putina sigurno raduje činjenica da se Srbija nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije, jer je tokom 2014. izvoz srbijanskih agrarnih proizvoda značajno porastao. Putin je sa Srbima potpisao niz bilateralnih sporazuma, među kojima je i modernizacija srbijanske željezničke mreže", navodi se u tekstu.

"Gasprom" je, piše list, značajno uložio u energetski sektor i već danas je jedan od najvećih privrednih subjekata u Srbiji s ozbirom na to da je, kako navode, zemlja potpuno ovisna od ruskog gasa i nafte.

Njemački mediji pišu i da BiH profitira od činjenice da nisu uvedene sankcije Rusiji te da Rusija provjerava navode da EU koristi BiH za izvoz robe u Rusiju koristeći dobre odnose BiH sa Rusijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik