Otvoren Međunarodni sajam etno hrane i pića

Bez autora
Nov 26 2014

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da naša zemlja ima ogroman potencijal u proizvodnji tradicionalnih prehrambenih proizvoda.Bogosavljević-Bošković je, otvarajući Međunarodni sajam etno hrane i pića na Beogradskom sajmu, istakla da država pruža punu podršku tim proizvođačima, uz napomenu da u Srbiji postoji više od 30 proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Otvoren Međunarodni sajam etno hrane i pićaMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da naša zemlja ima ogroman potencijal u proizvodnji tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Bogosavljević-Bošković je, otvarajući Međunarodni sajam etno hrane i pića na Beogradskom sajmu, istakla da država pruža punu podršku tim proizvođačima, uz napomenu da u Srbiji postoji više od 30 proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Ona je objasnila da je ova manifestacija okupila više od 300 domaćih i inostranih proizvođača hrane i pića, pripremanih na tradicionalan način, uz ocenu da je plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na svetskom tržištu najbolja potvrda njihovog kvaliteta.

Prema njenim rečima, vrednost tradicionalne proizvodnje hrane u Evropi procenjuje se na više od 15 milijardi evra godišnje.

Poljoprivreda i proizvodnja hrane su izuzetno značajne oblasti, ukazala je Bogosavljević-Bošković i istakla da naši proizvođači, pored tradicije i prirodnih prednosti, poseduju i znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja.

Srpska kuhinja je heterogena, a svaki region ima svoje specifičnosti. Hrana nije samo elementarna ljudska potreba ili strateški državni interes, već je i značajna spona sa našom tradicijom i celokupnim kulturnim nasleđem, u svim svojim vremenskim i prostornim dimenzijama, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, uloga resornog ministarstva, ali i države u celini, jeste da bude ključni pokretač koji će da obezbedi i poboljša opšte uslove privređivanja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a naročito u pogledu tradicionalnih proizvoda koji su u fokusu ovog sajma.

Država svim svojim raspoloživim resursima pruža podršku malim proizvođačima tradicionalnih proizvoda, nastojeći da ih sistemskim merama motiviše na to da cenama i kvalitetom postanu konkurentni na tržištu, poručila je Bogosavljević-Bošković.

Na sajmu će biti izloženi proizvodi karakteristični za uža geografska područja, najčešće ručne izrade, od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište, što su takozvani nacionalni specijaliteti.

Takođe, biće predstavljeni proizvođači opreme za proizvodnju i čuvanje etno hrane i pića, kao i akreditovane laboratorije za testiranje kvaliteta hrane.

Sajam, koji će trajati do 29. novembra, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik