Porasla zarada američkih banaka

Bez autora
Nov 26 2014

Američke banke nastavljaju da se oporavljaju od krize od pre šest godina, a njihov profit je u trećem kvartalu porastao 7,3% u odnosu na isti period lane. Profit je već zahvaljujući rezanju troškova i pojačanom kreditiranju, koje je dovelo do rasta prihoda, pokazali su danas podaci Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC).Banke i druge finansijske instistucije koje su osigurane kod FDIC zaradile su 38,7 milijardi dolara u tri meseca zaključno sa septembrom, u odnosu na 36,1 milijardu iz istog perioda 2013, a procenat neprofitabilnih banaka istovremeno je pao na 6,4 sa 8,7 odsto od ukupnog broja institucija.

Porasla zarada američkih banakaAmeričke banke nastavljaju da se oporavljaju od krize od pre šest godina, a njihov profit je u trećem kvartalu porastao 7,3% u odnosu na isti period lane.

Profit je već zahvaljujući rezanju troškova i pojačanom kreditiranju, koje je dovelo do rasta prihoda, pokazali su danas podaci Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC).

Banke i druge finansijske instistucije koje su osigurane kod FDIC zaradile su 38,7 milijardi dolara u tri meseca zaključno sa septembrom, u odnosu na 36,1 milijardu iz istog perioda 2013, a procenat neprofitabilnih banaka istovremeno je pao na 6,4 sa 8,7 odsto od ukupnog broja institucija, prenosi agencija AP.

"Bankarska industrija je evidentirala još jedan pozitivan kvartal. Najvažnije je što je rast profita zasnovan na rastu prihoda, a ne na smanjenju izdvajanja na ime pokrivanja gubitaka na lošim kreditima, što je održivija osnova za budućnost", rekao je predsednik FDIC Martin Grinberg.

Ukupno kreditiranje je u trećem kvartalu poraslo 4,6 odsto na godisnsjem nivou, što pokazuje da su uslovi kreditiranja sve labaviji nakon finansijske krize.

FDIC navodi da je broj "problematičnih banaka" u datom periodu smanjen na 329, što je najniži nivo od prvog kvartala 2009. Svega dve osigurane banke bankrotirale su u proteklom kvartalu, u odnosu na šest iz trećeg kvartala 2013.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik