Dobit vlasnika Luštice 36,4 miliona franaka

Bez autora
Nov 27 2014

Švajcarska kompanija Orascom Development, čiji je većinski vlasnik egipatski biznismen Samih Saviris, zabilježila je u prvih devet mjeseci neto dobit od 36,4 miliona švajcarskih franaka, dok je u istom periodu prošle godine imala gubitak od 75,8 miliona. Orascom posredstvom kompanije Luštica Development na poluostrvu Luštica kod Tivta gradi turistički grad Luštica Bay. Preduzeće je džoint venčer švajcarskog Orascoma (90 odsto) i Vlade Crne Gore (deset odsto). Ključni pokretači takvog rezultata bili su, kako je saopšteno iz kompanije, bolji prihodi u dijelu nekretnina i građevine, uz jak oporavak hotelskog segmenta u trećem kvartalu i djelimično, kao i dobri rezultati u segmentu gradnje u Egiptu Prihodi Orascom Developmenta su u devet mjeseci iznosili 184,6 miliona CHF i bili su 12,1 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Dobit vlasnika Luštice 36,4 miliona franakaŠvajcarska kompanija Orascom Development, čiji je većinski vlasnik egipatski biznismen Samih Saviris, zabilježila je u prvih devet mjeseci neto dobit od 36,4 miliona švajcarskih franaka, dok je u istom periodu prošle godine imala gubitak od 75,8 miliona.

Orascom posredstvom kompanije Luštica Development na poluostrvu Luštica kod Tivta gradi turistički grad Luštica Bay. Preduzeće je džoint venčer švajcarskog Orascoma (90 odsto) i Vlade Crne Gore (deset odsto).

Ključni pokretači takvog rezultata bili su, kako je saopšteno iz kompanije, bolji prihodi u dijelu nekretnina i građevine, uz jak oporavak hotelskog segmenta u trećem kvartalu i djelimično, kao i dobri rezultati u segmentu gradnje u Egiptu.

Prihodi Orascom Developmenta su u devet mjeseci iznosili 184,6 miliona CHF i bili su 12,1 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Orascom Hotels and Development, egipatska podružnica grupe, uspješno je u septembru sklopila sporazum sa nezavisnim investitorom koji će učestvovati u valorizaciji dijela zemlje u turističkom rizortu El Guna. Sporazum je pozitivno doprinio rastu, a projekat će raditi partner grupe, građevinska firma Red sea.

Prilagođena poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA) u devet mjeseci iznosila je 24,9 miliona CHF.

Prihodi u segmentu nekretnina i građevine značajno su porasli na 60,9 miliona CHF, što čini 33 odsto prihoda grupe. Povećanje je uglavnom rezultat ubrzane predaje stambenih jedinica u Egiptu tokom prve polovine godine.

Ugovorene prodaje nekretnina porasle su na 55 miliona CHF, vođene snažnim impulsom u El Guni, povećanom tražnjom klijenata u Crnoj Gori i uspješnim okončanjem kompletne prodaje u turističkom kompleksu Salalah Beach u trećem kvartalu, odnosno 37 jedinica za 8,9 miliona CHF.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik