Budućnost Srbije: Start ap firme

Bez autora
Nov 27 2014

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić saopštio je danas da je u oblasti visokih tehnologija u protekle tri godine u Srbiji osnovano 25 start-ap firmi i otvoreno više od 100 radnih mesta.Verbić je na konferenciji “Izvoz pametnih proizvoda umesto odliva mozgova” istakao da je cilj resornog ministarstva i države da ima domaće inovativne kompanije koje će ostvariti značajan uspeh u Srbiji, uz ocenu da postojeći Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta Beograd (BITF) to i omogućava.

Budućnost Srbije: Start ap firmeMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić saopštio je danas da je u oblasti visokih tehnologija u protekle tri godine u Srbiji osnovano 25 start-ap firmi i otvoreno više od 100 radnih mesta.

Verbić je na konferenciji “Izvoz pametnih proizvoda umesto odliva mozgova” istakao da je cilj resornog ministarstva i države da ima domaće inovativne kompanije koje će ostvariti značajan uspeh u Srbiji, uz ocenu da postojeći Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta Beograd (BITF) to i omogućava.

On je ukazao na to da je državi neophodna pomoć da se napravi mreža podrške za mlade koji su kreativni i inovativni, i naglasio da je BITF primer institucije koja ne troši državni budžet, a osnovala je 25 visokotehnoloških kompanija i omogućila radna mesta za 110 mladih osoba.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh najavio je da će ta zemlja, koja je učestvovala u ovom trogodišnjem projektu, nastaviti da podržava mlade stručnjake i u narednim godinama.

Ruh je najavio da je u naredne četiri godine planirano povećanje prihoda za mlade stručnjake za 30 odsto, i ponovio značaj pružanja podrške potencijalu mladih, talentovanih i obrazovanih ljudi, koji žele da povećaju ekonomsku kompetitivnost Srbije.

Rukovodilac projekta „Promocija izvoza inovativnih proizvoda“ Gordana Danilović-Grković istakla je da među 110 zaposlenih ima i 25 povratnika iz inostranstva, i iskazala zahvalnost Sekretarijatu za ekonomske poslove Švajcarske na pruženoj pomoći.

U prethodne tri godine, učešće izvoza u prihodima BITF preduzeća dostiglo je 75 odsto, a neka od njih dobila su najprestižnije nagrade u Srbiji i inostranstvu, naglasila je ona.

Dejan Dramićanin, direktor kompanije “Bitgear”, koja je prošle godine zauzela drugo mesto na Dilojtovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi, istakao je da je podrška inkubatora omogućila da se ova kompanija razvije i u 2014. godini bude na 18. mestu ove liste.

Inkubator su pre sedam godina osnovali Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološko-metalurški i Građevinski fakultet u Beogradu, a u njemu sada posluje 44 start-ap preduzeća iz različitih oblasti visokih tehnologija, u kojima je zaposleno 280 mladih inženjera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik