Novo zaduživanje za 251 milion evra

Skupštinski Odbor za finansije podržao je danas u načelu predloge zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu kod Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, ukupne vrednosti 251,48 miliona evra. Zajam kod Svetske banke od oko 227,5 miliona evra namenjen je za sanaciju od poplava, rok otplate je 30 godina sa grejs periodom od devet godina, a kamata je ispod jedan odsto. Kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje digitalizacije iznosi 24 miliona evra, rok otplate je deset godina, grejs period dve godine i ta sredstva moraju da budu utrošena do 31. marta 2016. godine. Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić rekao je, obrazlažući te predloge, da se zajam od Svetske banke uzima u iznosu o 227 miliona i 480.000 evra, da je namenjen za sanaciju od poplava i da je najveći deo u iznosu od 119 miliona i 817.000 evra planiran za kupovinu električne energije.

Novo zaduživanje za 251 milion evraSkupštinski Odbor za finansije podržao je danas u načelu predloge zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu kod Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, ukupne vrednosti 251,48 miliona evra.

Zajam kod Svetske banke od oko 227,5 miliona evra namenjen je za sanaciju od poplava, rok otplate je 30 godina sa grejs periodom od devet godina, a kamata je ispod jedan odsto.

Kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje digitalizacije iznosi 24 miliona evra, rok otplate je deset godina, grejs period dve godine i ta sredstva moraju da budu utrošena do 31. marta 2016. godine.

Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić rekao je, obrazlažući te predloge, da se zajam od Svetske banke uzima u iznosu o 227 miliona i 480.000 evra, da je namenjen za sanaciju od poplava i da je najveći deo u iznosu od 119 miliona i 817.000 evra planiran za kupovinu električne energije.

Od tog novca, precizirao je, 53 miliona evra namenjeno je podsticajima za poljoprivrednike.

Drčelić je o davanju garancija JP Emisiona tehnika i veze za uzimanje kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 24 miliona evra rekao da su ta sredstva namenjena završetku prelaska sa analognog na digitalni signal i podsetio na obavezu da se taj posao završi do juna iduće godine.

On je precizirao da je prvobitno bilo planirano zaduživanje u iznosu od 36 miliona evra, ali da je odlučeno da ono bude manje, istakavši da je taj kredit takođe veoma povoljan, jer je rok otplate deset godina, a grejs period je dve godine.

Sredstva, dodao je Drčelić, moraju da budu utrošena do 31. marta 2016. godine.

Usvajanje tih zakonskim predloga usvojeno je bez rasprave, a sednici nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Odbor je prethodno održao još jednu sednicu na kojoj je utvrđeno da je Nikola Martinović predlog kandidata za člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Martinović je, tokom svog predstavljanja članovima Odbora rekao da je i do sada bio član Saveta guvernera Centralne banke, a da je pre desetak dana otišao u penziju.

Kao i na sednici koja je usledila, utvrđivanje tog predloga prošlo je bez rasprave, a sednici je iz opozicije prisustvovao samo poslanik DS Balša Božović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik