„Knjaževac“ – prva srpska oznaka za vina po evropskim standardima

Bez autora
Nov 27 2014

Nakon uspešno realizovanog projekta Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji je finansirala Evropska unija, kao i pomoći Nemačke organizacije za pomoć i saradnju (GIZ) u istočnoj Srbiji, Udruženje proizvođača vina sa budućom oznakom geografskog porekla „Knjaževac“ je prvo udruženje koje je u Srbiji u zvaničnoj proceduri za uspostavljanje oznake za vino po EU “PDO/PGI” sistemu geografskog porekla. Udruženje proizvođača vina sa budućom oznakom geografskog porekla „Negotinska Krajina“ je u završnoj fazi procedure za predaju aplikacije za uspostavljanje ove oznake iz istočne Srbije. Uspostavljanje ovih oznaka geografskog porekla za vina usaglašenih sa EU regulativom usledilo je nakon izrade rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Srbije i donošenja zakonskih i podzakonskih akata neophodnih za njihovu registraciju. Nakon registracije u Srbiji, ove oznake će moći da se registruju u Evropskoj uniji i budu u EU elektronskoj bazi oznaka za vina E-Bachuss.

„Knjaževac“ – prva srpska oznaka za vina po evropskim standardimaNakon uspešno realizovanog projekta Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji je finansirala Evropska unija, kao i pomoći Nemačke organizacije za pomoć i saradnju (GIZ) u istočnoj Srbiji, Udruženje proizvođača vina sa budućom oznakom geografskog porekla „Knjaževac“ je prvo udruženje koje je u Srbiji u zvaničnoj proceduri za uspostavljanje oznake za vino po EU “PDO/PGI” sistemu  geografskog porekla. Udruženje proizvođača vina sa budućom oznakom geografskog porekla „Negotinska Krajina“ je u završnoj fazi procedure za predaju aplikacije za uspostavljanje ove oznake iz istočne Srbije.

Uspostavljanje ovih oznaka geografskog porekla za vina usaglašenih sa EU regulativom usledilo je nakon izrade rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Srbije i donošenja zakonskih i podzakonskih akata neophodnih za njihovu registraciju. Nakon registracije u Srbiji, ove oznake će moći da se registruju u Evropskoj uniji i budu u EU elektronskoj bazi oznaka za vina E-Bachuss. 

Ministarstvo je u stopu pratilo EU regulativu i uz pomoć tvining projekta je 2013. godine stvorila i uslove za registraciju oznaka geografskog porekla za vina po novom EU sistemu. Kako bi se proizvođačima vina pomoglo da što lakše dođu do novih oznaka, nakon trogodišnjeg napornog rada uspostavljena je i nova rejonizacija vinogradarskih područja, gde su uz veliku pomoć domaćih i italijanskih stručnjaka dati najbitniji klimatski, zemljišni, vinogradarski i vinarski elementi za dokazivanje veze između karakteristika naših vinogradarskih područja i karakteristika vina iz kojih ona potiču, izjavio je državni sekretar Danilo Golubović, u Turističkoj organizaciji Srbije gde su danas javnosti predstavljene ove dve buduće oznake geografskog porekla za vina.

Uspostavljanje oznaka geografskog porekla za vina po novom evropskom sistemu predstavlja istorijski trenutak u srpskom vinarstvu, s obzirom da je to potvrda unapređenja kvaliteta u Srbiji i promocija naših vina, zemlje i regija, iz kojih vina sa geografskim poreklom dolaze. Time se naglašava i napredak koji Srbija ima u usklađivanju sa EU zahtevima, što je i potvrđeno u poslednjem Izveštaju Evropske komisije po pitanju napretka u 2014. godini, gde se vinski sektor ističe kao oblast ubrzanog napretka.

Ministarstvo će nastaviti sa podrškom ovom sektoru, kome se zaista posvećuje posebna pažnja. Upravo u oblasti geografskog porekla vina obezbeđene su brojne povoljnosti, od besplatnog upisa u Vinogradarski registar, kontrole proizvodnje vina, laboratorijskog ispitivanja vina i senzornog ocenjivanja bez ikakvih troškova po proizvođače, do mogućnosti refundacije dela troškova za izradu studija za vina sa geografskim poreklom, različitih analiza, troškova promocije oznaka geografskog porekla vina na domaćim i međunarodnim sajmovima, u medijima, časopisima i dr, pa čak i refundacije dela troškova za angažovanje profesionalnih lica u udruženjima koja su zaštitila oznake geografskog porekla, naglasio je državni sekretar Golubović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik