Lučić: Novi autoput – graditeljski poduhvat i turistički biser

Bez autora
Nov 30 2014

Autoput Bar – Boljare će biti ne samo graditeljski poduhvat već i turistički biser Crne Gore, saopštio je za Radio Crne Gore idejni projektant, profesor doktor Duško Lučić. Ovih dana pažnja crnogorske javnosti bila je usmjerena na početak izgradnje autoputa Bar – Boljare. U Skupštinskoj raspravi slušali smo uglavnom različite analize o tome koliko će nas koštati gradnja i koliko ćemo se zadužiti. Malo se, međutim, govorilo o tome koliko je naša struka i nauka učestvovala u svemu pa i u ekonomičnosti cijelog projekta. Autori najteže dionice autoputa od Smokovca do Uvača, su inženjeri sa Građevinskog fakulteta iz Podgorice. Na projektu je radilo 90 inženjera, a zbog ekonomskih parametara promijejeno je 18 verzija, od kojih je na kraju dobijena najsigurnija i najisplativija, izjavio je za Naučnoobrazovni program Radija Crne Gore idejni projektant profesor doktor Duško Lučić.

Lučić: Novi autoput – graditeljski poduhvat i turistički biserAutoput Bar – Boljare će biti ne samo graditeljski poduhvat već i turistički biser Crne Gore, saopštio je za Radio Crne Gore idejni projektant, profesor doktor Duško Lučić.

Ovih dana pažnja crnogorske javnosti bila je usmjerena na početak izgradnje autoputa Bar – Boljare. U Skupštinskoj raspravi slušali smo uglavnom različite analize o tome koliko će nas koštati gradnja i koliko ćemo se zadužiti.

Malo se, međutim, govorilo o tome koliko je naša struka i nauka učestvovala u svemu pa i u ekonomičnosti cijelog projekta. Autori najteže dionice autoputa od Smokovca do Uvača, su inženjeri sa Građevinskog fakulteta iz Podgorice.

Na projektu je radilo 90 inženjera, a zbog ekonomskih parametara promijejeno je 18 verzija, od kojih je na kraju dobijena najsigurnija i najisplativija, izjavio je za Naučnoobrazovni program Radija Crne Gore idejni projektant profesor doktor Duško Lučić.

“Osim rada na izuzetno teškoj i zahtjevnoj dionici trase autoputa, naši građevinski inžinjeri morali su voditi računa i o prihvatljivosti rješenja za investitore. To će biti ne samo graditeljski poduhvat već i turistički biser Crne Gore. Sa mostom na Moračici i lukom, od temelja do tjemena, sa 50 na 250 metara nadmorske visine koji će se vinuti u dužinu od 600 metara. Zato će biti jedinstven graditeljski poduhvat u svijetu”, objasnio je profesor Lučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik