Porodične firme - stub ekonomije

Bez autora
Nov 30 2014

Porodične firme čine 70 odsto kompanija u industrijski razvijenim zemljama. Kod nas, samo 10 procenata je u vlasništvu porodica. Stručnjaci smatraju da bi porodične firme trebalo da postanu stub razvoja srpske ekonomije. Navodeći da se radi na strategiji razvoja porodičnih firmi, u resornom ministarstvu kažu da je približavanje EU - dodatni motiv.Kada je pre devet godina u Vranju osnovana vinarija "Aleksić", niko nije slutio da će sestre Dragana, Maja i Marija uspeti da naprave brend ovog grada i da svojim vinima na najbolji način, širom Evrope, predstavljaju jug Srbije. Kažu da je dalmatinsko poreklo njihove majke odigralo važnu ulogu u izboru posla kojim se bave.

Porodične firme - stub ekonomijePorodične firme čine 70 odsto kompanija u industrijski razvijenim zemljama. Kod nas, samo 10 procenata je u vlasništvu porodica. Stručnjaci smatraju da bi porodične firme trebalo da postanu stub razvoja srpske ekonomije. Navodeći da se radi na strategiji razvoja porodičnih firmi, u resornom ministarstvu kažu da je približavanje EU - dodatni motiv.

Kada je pre devet godina u Vranju osnovana vinarija "Aleksić", niko nije slutio da će sestre Dragana, Maja i Marija uspeti da naprave brend ovog grada i da svojim vinima na najbolji način, širom Evrope, predstavljaju jug Srbije. Kažu da je dalmatinsko poreklo njihove majke odigralo važnu ulogu u izboru posla kojim se bave.

"Za sada smo pokrili tržište Srbije, u regionu izvozimo u BiH, a imamo ugovor potpisan sa distributerom koji je predstavnik za Dansku, Švedsku, Norvešku i Nemačku", kaže Maja Aleksić, suvlasnica vinarije "Aleksić" i tehnolog.

Ove godine, vinarija je preradila 200 tona grožđa, a njen kapacitet je dvostruko veći.

"Naša vinarija trenutno zapošljava 10 radnika, s tim što u periodu berbe i prerade tu se angažuje dodatna radna snaga. Plate su u okviru prosečnih u Srbiji, trudimo se da na vreme izmirimo i obaveze prema državi. Ono što postoji jeste da mi svoj PDV prema državi moramo da platimo na vreme, ali postoji dosta firmi koje nama ostaju dužne", kaže Dragana Janjić, suvlasnica vinarije "Aleksić" i ekonomista.

Vlasnici porodičnih firmi smatraju da su poreske obaveze velike i da država mora da uoči da su te firme jedini izlaz iz loše ekonomske situacije.

"Potrebno je da im bude olakšano poslovanje u svakom pogledu, kod prijema novih ljudi u firmu, odloženo plaćanje poreskih obaveza u početku, investiranje, da negujemo preduzetnički duh i kod svojih zaposlenih i kod onih koji odluče da zasnuju porodičnu firmu u Srbiji", kaže konsultant za strana ulaganja "Blumen grup" Nataša Bujas.

Rešenje za povećanje broja porodičnih firmi je i udruživanje u klastere, kažu u Privrednoj komori Srbije.

"Prvenstveno se to misli na poboljšanje stanja u oblasti likvidnosti. Trenutno imamo jedan visok stepen nelikvidnosti, u međusobnim transakcijama poslovnih subjekata koji je preko 100 dana a u EU je to 30 dana. I ono što je neophodno uraditi tu standardizaciju i naravno suzbiti sivu", kaže Aleksandar Gračanac iz PKS-a.

Porodične firme kod nas su još male - mora da im se omogući da lakše dođu do jeftinijih kredita, kažu u resornom ministarstvu.

Savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski kaže da treba da olakšamo tim firmama i pojeftinimo njihov rad tako što ćemo smanjiti i giljotirati potpuno nepotrebne procedure.

"Država mora da obezbedi okruženje koje će obezbediti održivo finansiranje, a ne samo finansiranje deficita ili finansiranje uvoznika i prodavaca robe jer sa kamatama od osam odsto i 12 jedino ko može da radi je neko ko ima monopol na određene uvozne proizvode", kaže Korunoski.

Istorija razvoja privrede pamti mnoge ugledne industrijalce, preteće današnjih porodičnih firmi, poput Dunđerskog, Ćelovica, Vajferta.

Za razliku od srpskih porodica koje su imale nesreću da razvoj njihovih firmi zaustave ratove i socijalizam, u svetu su porodične firme neke od najpoznatijih brendova kao što su "Ford", "Ferero", "Henkel", "Beneton".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik