CBCG: Raste broj blokiranih preduzeća

Bez autora
Dec 01 2014

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem je 64 kompanije više nego na prošlom. Broj blokiranih kompanija raste prethodna dva mjeseca, nakon što je ih na oktobarskom spisku bilo manje prvi put nakon deset mjeseci. Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se skoro 3,02 hiljade kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 199 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u. Objavljivanje podataka počelo je u julu 2012. godine. Većina kompanija sa najnovijeg spiska povećala je dugovanja u odnosu na prethodni.

CBCG: Raste broj blokiranih preduzećaCentralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem je 64 kompanije više nego na prošlom.

Broj blokiranih kompanija raste prethodna dva mjeseca, nakon što je ih na oktobarskom spisku bilo manje prvi put nakon deset mjeseci.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se skoro 3,02 hiljade kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 199 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Objavljivanje podataka počelo je u julu 2012. godine. Većina kompanija sa najnovijeg spiska povećala je dugovanja u odnosu na prethodni.

Nema više Zavale na spisku

Dužnike je do avgusta predvodila kompanija Zavala invest, sa dugom od 41,27 miliona eura. Te kompanije nema više na spisku jer su, zbog uvođenja stečaja, povučeni nalozi blokade.

Najzaduženija kompanija sada je Vektra Boka, biznismena Dragana Brkovića, koja je, prema novom spisku, povećala dug sa 9,57 miliona na 9,62 miliona eura. Slobšar&Cok, čija blokada traje četiri i po godine, duguje 9,17 miliona eura.

CBCG ima obavezu da na sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura.

Račun budvanskog preduzeća Maestral inženjering blokiran je zbog duga koji je u odnosu na prethodni spisak blago povećan na 6,99 miliona eura. Budvanska kompanija je u blokadi šest godina.

Podgorički “Radoje Dakić”, u blokadi je zbog duga od oko sedam miliona eura, 13 godina i 11 mjeseci.
Ave Maria Koljčević blokirana je pet godina i deset mjeseci, a njen dug iznosi 5,92 miliona eura.

Firma Provladex duguje 5,75 miliona eura, PS Gradnja 5,67 miliona, podgorička Vila park 5,53 miliona, podgorički E.I.C. Investment duguje 5,14 miliona eura, Vuk & Petrol Kotor 2,18 miliona, HLT fond 4,55 miliona i tivatski Indego 4,44 miliona.

Dug kompanije Mješovito Herceg Novi iznosi 4,72 miliona eura, Slav laifa 4,76 miliona eura, a Lovćen investa 4,66 miliona eura.

U blokadi i Montri Igalo

Račun je blokiran i kompaniji Montri Igalo zbog 5,71 milion eura  duga. Kompanija Tehnoput povećala je dug sa 706,55 hiljada eura na 710,33 hiljade eura.

RR-Inžinjering duguje oko tri miliona, Midland Steel Trading Nikšić 2,81 milion, Galenika 2,2 miliona, dok je dug Montavar Metalca smanjen sa 2,36 miliona na 319,5 hiljada eura.

Mercur Budva duguje 3,79 milona eura, Fabrika elektroda Piva 3,6 miliona eura, Mercur System Budva 2,48 miliona eura, Astra Montenegro i Gradina Company Rožaje 1,89 miliona eura, odnosno 1,86 miliona eura, Mat Company 1,46 miliona, Montepranzo Budva 1,24 miliona, a Eurofond 1,21 milion eura.

Računi Šmibexa i Poljocomerca su u blokadi 15 godina.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,16 miliona eura, a preduzeće Limex 3,68 miliona eura. Opština Bijelo Polje povećala je dug sa 1,42 miliona eura na 1,46 miliona. Dug Opštine Kolašin iznosi 1,07 miliona.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik