Do Nove godine stečaj za 200 firmi sa 5.000 radnika

Vlada Republike Srbije trebalo bi do juna sledeće godine da reši sudbinu preduzeća u restrukturiranju. Do Nove godine od 502 preduzeća koja su na prodaju u stečaj će otići oko 200 za čiju privatizaciju nema zainteresovanih. Nekada veliki giganti, od kojih su živeli čitavi gradovi, a sada propale firme za koje se rešenje ne nazire jer zainteresovanih kupaca izgleda da nema. Primer je "Društvo za održavanje zgrada", koje je pre desetak godina izdvojeno iz "Železnica Srbije". Sada ulazi u grupu gubitaša kao najveći poslodavac sa 597 zaposlenih. Preduzeća koja nemaju nikakvu šansu i treba da idu u stečaj, zato što ih sve vreme plaćaju građani, a tome se mora stati na put, kaže saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović. Sam stečaj preduzeća ne znači da to preuzeće prestaje da radi, da neće eventualno da se revitalizuju pojedini delovi preduzeća, da neko neće biti zainteresovan da neke delove uzme i da ih revitalizuje i pokrene jedan proces proizvodnje ili poslovanja na zdravim nogama, smatra on.

Do Nove godine stečaj za 200 firmi sa 5.000 radnikaVlada Republike Srbije trebalo bi do juna sledeće godine da reši sudbinu preduzeća u restrukturiranju. Do Nove godine od 502 preduzeća koja su na prodaju u stečaj će otići oko 200 za čiju privatizaciju nema zainteresovanih.

Nekada veliki giganti, od kojih su živeli čitavi gradovi, a sada propale firme za koje se rešenje ne nazire jer zainteresovanih kupaca izgleda da nema. Primer je "Društvo za održavanje zgrada", koje je pre desetak godina izdvojeno iz "Železnica Srbije". Sada ulazi u grupu gubitaša kao najveći poslodavac sa 597 zaposlenih. Preduzeća koja nemaju nikakvu šansu i treba da idu u stečaj, zato što ih sve vreme plaćaju građani, a tome se mora stati na put, kaže saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

"Sam stečaj preduzeća ne znači da to preuzeće prestaje da radi, da neće eventualno da se revitalizuju pojedini delovi preduzeća, da neko neće biti zainteresovan da neke delove uzme i da ih revitalizuje i pokrene jedan proces proizvodnje ili poslovanja na zdravim nogama", smatra on.

Podsećamo na to da MMF treba da potvrdi aranžman sa Srbijom u februaru, a jedan od uslova je da do Nove godine u stečaj ode oko 200 preduzeća za čiju privatizaciju nije bilo zainteresovanih.

Spisak tih firmi nije mali, a zaposlenih u tim preduzećima ima oko 5.000.

"Reformski kapacitet će se pokazati u 2015, godini kada će se videti da li će zaista sve ono što se dogovara sa MMF-om biti i sprovedeno, ili će opet biti odstupanja i zaista tu je od velikog značaja i uloga MMF-a koji će nas na bazi kvartalnog izveštavanja obaveštavati o tome u kom pravcu plovi ova srpska lađa", ukazuje Đogović.

Đogović napominje da bi Vlada morala da sprovede reforme, u protivnom, Srbija bi u septembru naredne godine mogla da očekuje "grčki scenario."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik