Likvidnost banaka veća 8,5%

Bez autora
Dec 02 2014

Prosječna likvidna sredstva banaka u septembru su iznosila 704,8 miliona eura, što je 8,5 odsto više nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). U odnosu na septembar prošle godine, prosječna likvidna sredstva veća su osam odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini i u septembru su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma. Bilansna suma banaka na kraju septembra iznosila je oko 3,11 milijardi eura i bila je 0,4 odsto manja nego u avgustu. Bilansna suma je u odnosu na septembar prošle godine porasla 1,4 odsto. U strukturi aktive banaka, u septembru su najveće učešće imali krediti, 78,5 odsto i novčana sredstva i računi depoziti kod centralnih banaka 13,5 odsto, dok se ostatak od osam odsto odnosio na preostale stavke aktive.

Likvidnost banaka veća 8,5%Prosječna likvidna sredstva banaka u septembru su iznosila 704,8 miliona eura, što je 8,5 odsto više nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

U odnosu na septembar prošle godine, prosječna likvidna sredstva veća su osam odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini i u septembru su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma. Bilansna suma banaka na kraju septembra iznosila je oko 3,11 milijardi eura i bila je 0,4 odsto manja nego u avgustu. Bilansna suma je u odnosu na septembar prošle godine porasla 1,4 odsto.

U strukturi aktive banaka, u septembru su najveće učešće imali krediti, 78,5 odsto i novčana sredstva i računi depoziti kod centralnih banaka 13,5 odsto, dok se ostatak od osam odsto odnosio na preostale stavke aktive. U strukturi pasive, dominantno učešće su ostvarili depoziti, 72,9 odsto i kapital 14,2 odsto, dok se na pozajmice odnosilo 8,9 odsto, a na ostale stavke pasive četiri odsto.

Ukupan kapital banaka je na kraju septembra iznosio 442 miliona eura i bio je 0,4 odsto veći na mjesečnom nivou i 3,6 odsto na godišnjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik