Odškrinuta vrata za nova zapošljavanja?

Bez autora
Dec 07 2014

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biće, izgleda, ublažena. Pokrenuta je inicijativa da se promeni propis po kojem, bez dozvole Vlade, nema zapošljavanja ove i naredne godine, ali se još ne zna kada će to biti i urađeno.Ove godine revizori su proveravali 27 lokalnih samouprava i utvrdili da je svaki peti dinar nepravilno potrošen. Tačnije, od 22 milijarde njihovih budžeta, preko pet milijardi dinara otišlo je mimo zakona i procedura.

Odškrinuta vrata za nova zapošljavanja?Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biće, izgleda, ublažena. Pokrenuta je inicijativa da se promeni propis po kojem, bez dozvole Vlade, nema zapošljavanja ove i naredne godine, ali se još ne zna kada će to biti i urađeno.

Ove godine revizori su proveravali 27 lokalnih samouprava i utvrdili da je svaki peti dinar nepravilno potrošen. Tačnije, od 22 milijarde njihovih budžeta, preko pet milijardi dinara otišlo je mimo zakona i procedura.

"Najmanji procenat je imao Paraćin 7,4 posto, a najveći Žitorađa 44 posto. Kod Žitorađe i Merošine skoro svaki drugi dinar je nepravilno utrošen. Kod Paraćina i Gornjeg Milanovca imamo grupu opština sa najmanjim procentom nepravilnosti", ukazuje Duško Pejović, vrhovni revizor Državne revizorske insitiucije.

Skoro sve lokalne samouprave koje su revizori proverili u protekle tri godine više su potrošile na zarade nego što je to zakonom dozvoljeno. I zapošljavale su, čak i ove godine, iako je to zabranjeno.

"U svim kontrolama do sada smo utvrdili da je došlo do povećanja koeficijenta osnovica, broja zaposlenih. I to je ono što oprerećuje rad lokalnih samouprava", kaže predsednik Državne revizorske insitucije Radoslav Sretenović.

Pored zabrane i bez dozvole posebne komisije - ima zapošljavanja u opštinama, potvrđuju i u ministarstvu državne uprave, ali, kažu, ne znaju koliko je takvih slučajeva.

"Mi smo, recimo, imali slučaj da se nakon nadzora naše upravne inspekcije utvrdilo da postoje ljudi koji su zaposleni izvan zabrane. Onda se tim opštinama obustave transferna sredstva, dokle god te ljude ne udalje sa posla", napominje Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne smaouprave.

Međutim, da su nekim opštinama neophodni novi radnici, pre svega stručnjaci, svesni su i u republičkoj Vladi. Zato će, izgleda, da menjaju Uredbu o zabrani zapošljavanja i da dozvole opštinama da zaposle nove ljude, ali pod uslovom da na drugim stavkama uštede novac za njihove zarade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik