Koliko javna preduzeća mogu da uštede

Bez autora
Dec 07 2014

Svaki dan se u Ministarstvu privrede razgovara sa po dva-tri javna preduzeća o tome koliko ona dogodine mogu da smanje troškove. Resorni ministar obećava da će za mesec dana saopštiti kolike su uštede moguće. Vlada Srbije kroji budžet računajući da će ministarstva i javna preduzeća dogodine kaiš stegnuti za još oko 130 miliona evra. Za stolom za pregovore do sada su sedeli predstavnici 15 državnih preduzeća, neretko i po tri sata. Najčešće su pitani koliko dodatno mogu da uštede s obzirom na preporuke Vlade i uputstvo od 19 tačaka kojim im je naloženo da manje putuju, kupuju, sponzorišu...

Koliko javna preduzeća mogu da uštedeSvaki dan se u Ministarstvu privrede razgovara sa po dva-tri javna preduzeća o tome koliko ona dogodine mogu da smanje troškove. Resorni ministar obećava da će za mesec dana saopštiti kolike su uštede moguće.

Vlada Srbije kroji budžet računajući da će ministarstva i javna preduzeća dogodine kaiš stegnuti za još oko 130 miliona evra.

Za stolom za pregovore do sada su sedeli predstavnici 15 državnih preduzeća, neretko i po tri sata. Najčešće su pitani koliko dodatno mogu da uštede s obzirom na preporuke Vlade i uputstvo od 19 tačaka kojim im je naloženo da manje putuju, kupuju, sponzorišu...

Direktor JP "Pošta Srbije" Milan Krkobabić rekao je da je sastanak konstruktivan i da pozdravlja mere Ministarstva.

"I zato što smo samoinicijativno preduzimali te mere koje su i drastičnije od onih koje je najavilo Ministarstvo privrede, 'Pošta Srbije' je ostvarila jedan od najboljih rezultata. Nećemo se bazirati na toj uštedi, ona će biti koliko je moguće, ali se baziramo na povećanju prihoda", kaže Krkobabić.

Dodatne ušede u narednoj godini – u Pošti očekuju od reorganizacije poslovanja i hvale se da su jedino preduzeće koje je do sada u državnu kasu uplatilo 70 posto dobiti – nešto više od 17 miliona evra. Deo dobiti, ali 100 puta manji, u budžet će uplatiti i "Srbijašume".

"Mi smo ispunili preporuke Vlade, svih 19 tačaka u izradi godišnjeg programa poslovanja. Uštede će biti na svim vidovima – od reprezentacije, sponzorstva, tako da je to smanjeno 53 odsto u odnosu na plan iz 2014. godine", kaže Aleksandar Ilić iz "Srbijašuma".

U "Skijalištima Srbije", kažu, štede već dve godine. Dejan Ljevnajić iz "Skijališta" kaže da su smanjili troškove za 105 miliona dinara na godišnjem nivou.

"S druge strane, 'Skijališta Srbije' su u poslednje dve godine povećala prihode za 30 odsto i u okviru programa poslovanja predvideli smo dodatne mere štednje. Tu se pre svega misli na preporuke koje je Vlada dala za smanjenje troškova reprezentacije za 60 odsto. Smanjili smo troškove službenih putovanja i dnevnica za 20 odsto", kaže Ljevnajić.

Prostora za dodanu štednju ima, tvrdi ministar privrede Željko Sertić.

"Pomalo neznanja, bahatosti, navika – i mi dolazimo do toga da imamo državu u kojoj 50 milijardi gubitka iskažu javna preduzeća. To je nedopustivo. Imate situaciju da najskuplje automobile voze najveći gubitaši, preduzeća koja najviše para dobijaju od države imaju najbolji vozni park, pa o čemu onda pričamo", kaže Sertić.

A o kolikim tačno uštedama priča ministar – obećava da će objaviti za mesec dana. Naredne nedelje u Ministarstvu privrede zakazan je zajednički sastanak svih javnih preduzeća, na kojem će morati da brane poslovne planove, i svaki trošak pojedinačno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik