Britanija uvodi "Guglov porez"

Bez autora
Dec 07 2014

Britanska vlada odlučila je stati na kraj stranim kompanijama koje plaćaju u toj zemlji minimalni iznos poreza u odnosu na promet koji ostvaruju.Predstavljajući izveštaj o budžetu pred parlamentom, ministar finansija Džordž Ozborn najavio je uvođenje poreza od 25 odsto za kompanije koje sele dobit u države s manjim korporativnim porezima. U sledećih pet godina Britanija planira da na ovaj način ostvari prihod od milijardu funti.

Britanija uvodi "Guglov porez"Britanska vlada odlučila je stati na kraj stranim kompanijama koje plaćaju u toj zemlji minimalni iznos poreza u odnosu na promet koji ostvaruju.

Predstavljajući izveštaj o budžetu pred parlamentom, ministar finansija Džordž Ozborn najavio je uvođenje poreza od 25 odsto za kompanije koje sele dobit u države s manjim korporativnim porezima.

U sledećih pet godina Britanija planira da na ovaj način ostvari prihod od milijardu funti.

Kako se ovaj porez prvenstveno odnosi na američke kompanije, poput Gugla, Epla, Amazona ili Starbaksa, britanski mediji su odaj porez odmah prozvali "Guglov porez".

Nedavna analiza "Fajnešl tajmsa" o poslovanju sedam američkih tehnoloških kompanija na britanskom ostrvu pokazala je da su 2012. platile svega 54 miliona funti poreza na 15 milijardi funti prihoda od prodaje.

Poslednjih meseci dosta se govori o praksi velikih kompanija da prihode računovodstvenim tehnikama prikazuju kao prihode podružnica u državama s nižim poreskima opterećenjem, poput Irske.

Osborn tvrdi kako kompanije ustvari ne rade ništa nezakonito, ali da takva praksa "nije poštena prema britanskim kompanijama".

Ipak, britanska udruženja poslodavaca ne deli njegovo mišljenje. Prema njihovom mišljenju, potez ministra Osborna razlog je za zabrinutost kod globalnih poslovnih ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik