Ministarstvo financija planira novo zaduženje na domaćem tržištu

Bez autora
Dec 07 2014

Na domaćem financijskom tržištu očekuje se da će Ministarstvo financija ovih dana ponuditi novo izdanje državnih obveznica, a za idući tjedan najavilo je i novu aukciju trezorskih zapisa. Idućeg ponedjeljka Ministarstvo financija otvara knjigu upisa za domaće 4-godišnje izdanje obveznica, a planira se iznos od 3 milijarde kuna, navode iz odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Očekujemo da bi se prinos mogao kretati u rasponu od 3,25 do 3,50 posto, s obzirom da bi snažnija potražnja investitora, a u nedostatku drugih adekvatnih alternativa, mogla spustiti prinos s trenutnih razina od oko 3,5 posto, navode u današnjoj bilješci za klijente. Ujedno, Ministarstvo financija najavilo je novu aukciju trezorskih zapisa za utorak, ponudivši na upis financijskim institucijama milijardu kuna i 10 milijuna eura vrijedne 'trezorce'. Istodobno na naplatu dospijevaju 'trezorci' u vrijednosti od 1,26 milijardi kuna i 4,6 milijuna eura.

Ministarstvo financija planira novo zaduženje na domaćem tržištuNa domaćem financijskom tržištu očekuje se da će Ministarstvo financija ovih dana ponuditi novo izdanje državnih obveznica, a za idući tjedan najavilo je i novu aukciju trezorskih zapisa.

Idućeg ponedjeljka Ministarstvo financija otvara knjigu upisa za domaće 4-godišnje izdanje obveznica, a planira se iznos od 3 milijarde kuna, navode iz odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

"Očekujemo da bi se prinos mogao kretati u rasponu od 3,25 do 3,50 posto, s obzirom da bi snažnija potražnja investitora, a u nedostatku drugih adekvatnih alternativa, mogla spustiti prinos s trenutnih razina od oko 3,5 posto", navode u današnjoj bilješci za klijente.

Ujedno, Ministarstvo financija najavilo je novu aukciju trezorskih zapisa za utorak, ponudivši na upis financijskim institucijama milijardu kuna i 10 milijuna eura vrijedne 'trezorce'. Istodobno na naplatu dospijevaju 'trezorci' u vrijednosti od 1,26 milijardi kuna i 4,6 milijuna eura.

Prošloga je utorka Ministarstvo financija na aukciji trezorskih zapisa prihvatilo sve prispjele ponude financijskih institucija, izdavši ukupno 914 milijuna kuna i 4,5 milijuna eura vrijedne 'trezorce'. Saldo upisanih trezorskih zapisa tako iznosi 23,445 milijardi kuna i 111,8 milijuna eura.

"S obzirom da se očekuje skorašnje izdanje državnih obveznica, smatramo kako bi i na ovoj aukciji odaziv investitora mogao biti nešto slabiji, što bi moglo utjecati na porast prinosa", ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik