Ugovor o suradnji Ministarstva poduzetništva i obrta i 22 poslovne banke

Bez autora
Dec 08 2014

Ministarstvo poduzetništva i obrta potpisalo je u ponedjeljak s predstavnicima 22 banke ugovor o subvencioniranju kamata na poduzetničke kredite, kojima se malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima želi olakšati pristup izvorima financiranja te im omogućiti nesmetani nastavak poslovne aktivnosti. Riječ je o suradnji u provedbi programa "Kreditom do uspjeha 2014." i to za mjeru 'Kreditom do uspješnog poslovanja', kojim se želi osigurati kvalitetniji uvjeti kreditiranja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika. Kako je kazao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, visina kredita je od 30.000 do 200.000 kuna, a namjena financiranje tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava te za refinanciranje. Rok otplate kredita je 4 godine, uz poček od 6 mjeseci koji ulaze u rok otplate kredita, dok fiksna kamatna stopa iznosi 8 posto, odnosno 7,5 posto ukoliko je kredit odobren uz jamstvo Agencije HAMAG BICRO.

Ugovor o suradnji Ministarstva poduzetništva i obrta i 22 poslovne bankeMinistarstvo poduzetništva i obrta potpisalo je u ponedjeljak s predstavnicima 22 banke ugovor o subvencioniranju kamata na poduzetničke kredite, kojima se malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima želi olakšati pristup izvorima financiranja te im omogućiti nesmetani nastavak poslovne aktivnosti.

Riječ je o suradnji u provedbi programa "Kreditom do uspjeha 2014." i to za mjeru 'Kreditom do uspješnog poslovanja', kojim se želi osigurati kvalitetniji uvjeti kreditiranja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika.

Kako je kazao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, visina kredita je od 30.000 do 200.000 kuna, a namjena financiranje tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava te za refinanciranje. Rok otplate kredita je 4 godine, uz poček od 6 mjeseci koji ulaze u rok otplate kredita, dok fiksna kamatna stopa iznosi 8 posto, odnosno 7,5 posto ukoliko je kredit odobren uz jamstvo Agencije HAMAG BICRO.

Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu u iznosu od 5 postotnih poena, tako da će za korisnike kredita kamatna stopa iznositi maksimalno 3 posto godišnje. Maras očekuje da će se sljedeće godine 'odraditi' 1.500 kredita do 200 tisuća kuna.

Rok provedbe mjere 'Kreditom do uspješnog poslovanja', kako je rekao, četiri je godine ili do kraja iskorištenja kreditnog potencijala koji iznosi iznosi 300 milijuna kuna.

Maras je izrazio nadu da će se u idućim godinama poduzetništvo u Hrvatskoj podupirati sve jače, jer je pitanje izvora financiranja još jedno od najvažnijih koje muči poduzetnike, i tu je važna uloga poslovnih banaka.

Predsjednik uprave HAMAG BICRO-a Darko Liović izjavio je da za razliku od prijašnjih mjera, prema kojima poduzetnici za dobivanje jamstva nisu mogli imati porezni dug prema državi, sada je to moguće.

Oni koji imaju nepodmireni porezni dug prema državi, uz uvjet da on iznosi najviše do 50 posto ukupno traženog iznosa kredita, moći će iskoristiti ovu mjeru, rekao je Liović podsjetivši da je Vlada nedavno usvojila te promjene, te da su spremni za izdavanje kredita. "Ova mjera je do sada možda najznačajnija mjera za poboljšanje likvidnosti poduzeća", istaknuo je Liović.

Na novinarski upit je li se zadnjih dana čuo s ministrom financija Borisom Lalovcem, koji u posljednje vrijeme apelira na sve ministre da smanje potrošnju, Maras je rekao je da se Lalovcem nije čuo od sjednice Vlade.

"Ali sve se zna, svi ministri moraju biti odgovorni i trošiti isključivo ono što je nužno. S te strane, odgovornost ministara mora biti na najvišoj mogućoj razini i za to nije potrebno se svaki dan čuti s ministrom financija", rekao je Maras.

Naveo je i da će u njegovom ministarstvu jedan dio sredstava koji se odnose na fondove gospodarske suradnje ostati neiskorišten, s obzirom na dio projekata koji nisu realizirani. "Ali to nema veze ni sa čim drugim, nego samo s mojom odgovornošću kao ministra da ne potrošim niti kune više od onoga što je nužno. I bez apela ja bih to tako napravio", poručio je Maras.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik