Prvi domaći poslovni rejting u BiH

Bez autora
Dec 09 2014

Agencija TEC d.o.o. iz Sarajeva, vlasnik najveće funkcionalne baze javno dostupnih podataka o pravnim subjektimaa u BiH, tržištu je pripremila potpuno novi proizvod.Riječ je o poslovnom rejtingu privrednih društava koja posluju na tržištu BiH, koji će se nuditi preko već poznate baze podataka www.bon.ba, pišu Poslovne novine. Poslovni rejting će se izračunavati svaki dan i kao takav je prvi u Bosni i Hercegovini, za razliku od ostalih koji su statični i obračunavaju se jednom godišnje.

Prvi domaći poslovni rejting u BiHAgencija TEC d.o.o. iz Sarajeva, vlasnik najveće funkcionalne baze javno dostupnih podataka o pravnim subjektimaa u BiH, tržištu je pripremila potpuno novi proizvod.

Riječ je o poslovnom rejtingu privrednih društava koja posluju na tržištu BiH, koji će se nuditi preko već poznate baze podataka www.bon.ba, pišu Poslovne novine.

Poslovni rejting će se izračunavati svaki dan i kao takav je prvi u Bosni i Hercegovini, za razliku od ostalih koji su statični i obračunavaju se jednom godišnje.

Poslovni rejting predstavlja tržišno rangiranje, odnosno izražavanje svih javno dostupnih parametara poslovanja kroz jednu jedinstvenu ocjenu kompanija koje posluju u BiH. Bitno je da je usluga rejting poznata u ostatku Evrope i svijeta, ono što je specifično, odnosno možda i najbitnije jeste kako modele koji postoje u inostranstvu približiti, odnosno prilagoditi uslovima naše ekonomije. A ova nova usluga Agencije TEC podrazumijeva upravo to: brz i jednostavan način na koji se može procijeniti poslovanje konkurencije i poslovnih partnera u skladu sa našim uslovima poslovanja. Tržišno rangiranje i ocjenjivanje kompanija obuhvatit će sedam fiksnih pokazatelja i jedan varijabilni, na osnovu kojih će se kompanijama dodjeljivati ocjena od 1 do 5+.

Prilikom ocjenjivanja uzimaće se u obzir: ocjena kratkoročne likvidnosti; ocjena koeficijenta finansiranja; ocjena rentabilnosti imovine; ocjena netto profita marže; ocjena pada/rasta prometa; dobavljači u danima i kupci u danima.

Poslovni rejting moći će se dobiti za sve kompanije u BiH koje su predale finansijske izvještaje za posljednju poslovnu godinu, što je broj od gotovo 30.000 privrednih subjekata. Postoji i oko 6.000 privrednih subjekata u BiH koji ne izvršavaju svoju obavezu u ovom pogledu.

Poslovni rejting će se moći dobiti preko www.bon.ba baze podataka, ili preko poslovnih partnera Agencije TEC i Privredne štampe d.o.o. iz Sarajeva.

Poslovni rejting je proizvod koji je neophodan za menadžere i direktore u kompanijama, službe finansija i računovodstva, pravne službe, marketing sektor i sektor prodaje, kao i sve druge sudionike poslovnog života kompanije kojima su potrebni podaci o kupcima, dobavljačima i konkurenciji, svima onima koji žele da svoje poslovne odluke baziraju na zdravim tržišnim informacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik