Oštrija inspekcijska kontrola poslodavaca

Bez autora
Dec 10 2014

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će Inspekcija rada od početka naredne godine jedan mesec u svom radu posvetiti kontroli poslodavaca kada je reč o poštovanju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.Ova inspekcija će u preduzećima proveravati da li je sve u skladu sa zakonom i da li se zapošljavaju pripadnici ove kategorije stanovništva. On je na Skupštini Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom izrazio nadu da će nadležne službe posveti januar ili neki drugi mesec upravo kontroli poslodavaca, kako bi se utvrdilo u kojoj meri oni poštuju zakonsku obavezu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. To, kako je objasnio, nije kaznena mera niti represija, već upozorenje i poruka poslodavcima da poštuju zakonske odredbe...

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će Inspekcija rada od početka naredne godine jedan mesec u svom radu posvetiti kontroli poslodavaca kada je reč o poštovanju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Ova inspekcija će u preduzećima proveravati da li je sve u skladu sa zakonom i da li se zapošljavaju pripadnici ove kategorije stanovništva.

On je na Skupštini Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom izrazio nadu da će nadležne službe posveti januar ili neki drugi mesec upravo kontroli poslodavaca, kako bi se utvrdilo u kojoj meri oni poštuju zakonsku obavezu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. To, kako je objasnio, nije kaznena mera niti represija, već upozorenje i poruka poslodavcima da poštuju zakonske odredbe.

Resorno ministarstvo će, ukoliko bude potrebno, pomoći i uputiti poslodavce na to kako mogu dodatno da obuče osobe sa invaliditetom kako bi ih zaposlili na određenim mestima, ali i omogućiti dodatne edukacije i seminare, naveo je ministar.

Naša zemlja ima dobar zakon kada je reč o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ocenio je on i podsetio na to da je Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine izdvojila približno 500 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, što je nedovoljno.

Vulin je poručio da su osobe sa invaliditetom korisni i punopravni članovi društva i da je obaveza svih nas da im omogućimo da rade.

Kako je najavio, u toku naredne godine će biti doneti zakoni koji će se odnositi na upotrebu znakovnog jezika, kao i na kretanje slepih i slabovidih osoba uz pomoć psa vodiča. Takođe, resorno ministarstvo je spremno da učestvuje u promeni porodičnog zakona u delu koji se odnosi na elemente oduzimanja i vraćanja radne sposobnosti, kako to ne bi išlo na štetu osoba sa invaliditetom.

Vulin je ponovio da Ministarstvo dobro sarađuje sa organizacijama osoba sa invaliditetom, i izrazio očekivanje da će tako biti i ubuduće.

Budžet Ministarstva nije umanjen, bez obzira na sve mere i uštede koje su preduzete, podsetio je on i ukazao na stav Vlade da socijalna davanja, kao i izdvajanja za osobe sa invaliditetom, ne bi trebalo smanjivati.

Ministar je rekao da mnoge zgrade koje pripadaju državnoj administraciji, kao ni centri za socijalni rad širom Srbije, nisu prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom.

Na današnjoj skupštini predstavljena je publikacija "Promovisanje opštih komentara o pristupačnosti i poslovnoj sposobnosti Komiteta UN-a za prava osoba sa invaliditetom u Srbiji".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik