Za životnu sredinu i saobraćaj 26 miliona

Bez autora
Dec 10 2014

Operativnim programom Evropske komisije “Regionalni razvoj 2012-2013.” Crnoj Gori je predviđena podrška, u vidu bespovratnih sredstava, u iznosu od 22 miliona eura, dok je za nacionalno kofinansiranje potrebno izdvojiti 4 miliona eura. Ukupna vrijednost Operativnog programa iznosi 26 miliona eura. Crna Gora i njeni građani prvi put će dobiti podršku u okviru IPA komponente III, za unaprjeđenje sistema vodosnabijevanja i izgradnja sistema za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreže u Beranama, za sanaciju nesanitarnog odlagališta Ćafe u Baru, kao i za sanaciju nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka na Cetinju, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Za životnu sredinu i saobraćaj 26 milionaOperativnim programom Evropske komisije “Regionalni razvoj 2012-2013.” Crnoj Gori je predviđena podrška, u vidu bespovratnih sredstava, u iznosu od 22 miliona eura, dok je za nacionalno kofinansiranje potrebno izdvojiti 4 miliona eura. Ukupna vrijednost Operativnog programa iznosi 26 miliona eura.

Crna Gora i njeni građani prvi put će dobiti podršku u okviru IPA komponente III, za unaprjeđenje sistema vodosnabijevanja i izgradnja sistema za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreže u Beranama, za sanaciju nesanitarnog odlagališta Ćafe u Baru, kao i za sanaciju nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka na Cetinju, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Odobrena je i podrška za rehabilitaciju 12 velikih kosina na dionicama glavne željezničke pruge Bar-Vrbnica (Kos-Trebešica-Lutovo-Bratonožići), kao i za demontažu postojeće i postavljanje nove elektrovučne podstanice Trebešica, takođe na pruzi Bar-Vrbnica.

Procijenjena vrijednost projekta u Beranama je 11.7 miliona eura. Za realizaciju projekta u Baru, po postojećoj projektnoj dokumentaciji, biće potrebno 3,6 miliona eura, dok će za realizaciju projekta na Cetinju biti potrebno 900 hiljada eura.

Procijenjena vrijednost projekta sanacija 12 kosina je 5,7 miliona eura. Po postojećoj projektnoj dokumentaciji, za realizaciju projekta EVP Trebešica biće potrebno 3,6 miliona eura.

Današnjoj sjednici Odbora za operativni program “Regionalni razvoj” prisustvovali su predstavnici Evropske komisije, kao i svih institucija uključenih u IPA III komponentu u Crnoj Gori, relevantni predstavnici vladinog i civilnog sektora, opština, kao i zainteresovane strane u realizaciji projekata planiranih Operativnim programom.

Zaključeno je da će se realizacijom ovih projekata zaštiti i poboljšati životna sredina i prirodni resursi Crne Gore, kao potencijal za budući održivi društveni i ekonomski razvoj. Promovisaće se ekološki prihvatljive vrste saobraćaja koje doprinose boljoj dostupnosti i mobilnosti unutar teritorije Crne Gore i koje obezbjeđuju dobre standarde bezbjednosti i efikasnosti.

Značajni infrastrukturni projekti podrazumijevaju tijesnu saradnju Vlade i lokalnih vlasti,veću odgovornost i brže donošenje odluka. Takođe, dobro obučeni kadrovi za pripremu zrelih projekata i njihovo sprovođenje su osnovni preduslov uspješnosti.

Ovakvim projektima se podstiče ubrzan ekonomski razvoj, privlače investitori, kreiraju nova radna mjesta i stvaraju bolji uslovi za život svih građana Crne Gore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik