Stigle plate i penzije - umanjene

Bez autora
Dec 10 2014

Predlog državnog budžeta za 2015. godinu razmatraju svi odbori Vlade Srbije, a sutra će se o njemu izjašnjavati i Vlada. Poreske stope neće biti menjane, a izdaci za plate i transferi penzionom fondu biće manji.Sa prvim utanjenim čekovima, danas se suočila većina penzionera, a umanjenje stiže i zaposlenima u javnom sektoru, čije su plate iznad 25 hiljada dinara. Sve nedoumice oko računice za koliko će im biti umanjena primanja, penzioneri su uklonili uvidom u prvi deo novembarskog čeka.

Stigle plate i penzije - umanjenePredlog državnog budžeta za 2015. godinu razmatraju svi odbori Vlade Srbije, a sutra će se o njemu izjašnjavati i Vlada. Poreske stope neće biti menjane, a izdaci za plate i transferi penzionom fondu biće manji. Sa prvim utanjenim čekovima, danas se suočila većina penzionera, a umanjenje stiže i zaposlenima u javnom sektoru, čije su plate iznad 25 hiljada dinara.

Sve nedoumice oko računice za koliko će im biti umanjena primanja, penzioneri su uklonili uvidom u prvi  deo novembarskog čeka.

Umanjenja različita, ali muka za većinu ista - kako prilagoditi kućni budžet, zarad uštede u državnom?

Nadu polažu u inicijativu za ocenu ustavnosti Vladine odluke u smanjenju penzija, pokrenutu pre mesec dana.

"Očekujemo povoljno rešenje Ustavnog suda, posebno imajući u vidu da su se mnogi istaknuti pravnici, čak i raniji predsednici Ustavnog suda oglasili i ukazali na veliki broj članova Ustavnog suda koji su povređeni usvajanjem ovakvog zakona", kaže Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

Pored penzionera, smanjenje prihoda trpe i zaposleni u javnom sektoru. Prosvetari zbog toga za 22. decembar, kada dobijaju platu, najavljuju jednodnevnu obustavu rada, a ne isključuju mogućnost da se prvo polugodište ne završi, ukoliko ne dođe do pomaka u pregovorima.

"Mislim da na taj način ćemo naterati ministarstva prosvete i finansija da naš problem shvate ozbiljno i da ono što su nam uzeli da nam vrate, mi ne tražimo povećanje nikakvo, mi tražimo samo da nam ne smanjuju plate", navodi Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Prosvetarima će se iz istih razloga pridružiti i Konfederacija slobodnih i nezavisnih sindikata, koja objedinjuje sindikate u javnim preduzećima.

Ukoliko do 16. decembra ne počne dijalog sa Vladom, Konfederacija će održati jednočasovni štrajk, a polovinom januara organizovaće potpunu obustavu rada.

Jagodinski primer

Dok gradski čelnici u Jagodini sebi platu umanjuju za dodatnih deset odsto, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, napominje da je on svoja primanja umanjio za 15 odsto još po dolasku na tu funkciju. Vučević, kaže, podržava sve mere štednje koje polaze od ljudi na odgovornim pozicijama i podseća na to da se Markovićeva preporuka o smanjenju plata direktorima javnih preduzeća u Novom Sadu, već primenjuje.

"Treba da se smanjuju rashodi, apsolutno. Ne samo rashodi nego i reprezentacije, nepotrebna putovanja, sve ono na sta se odliva nemali novac koji možda nije toliko vidljiv. A tema da se smanji političarima plata je uvek popularna i nikad nećete čuti da neko kaže da političari imaju zasluženu platu, svi ce reci da je plata previsoka", kaže za RTV gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U Zrenjaninu kažu da nisu sigurni koliki efekti mogu biti od plana koji sprovodi Jagodina. Njihove mere štednje mogu doneti osetnije uštede, smatra gradonačelnik Čedomir Janjić.

"Pre svega u smanjenju broja službenih automobila, radimo drugačiji obračun i korišćenje broja službenih mobilnih telefona. Nisu samo zarade te gde treba štedeti. Mislim da može mnogo da se uštedi i na drugom mestu", objašnjava gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Umanjene plate gradskih čelnika u Jagodini sada će iznositi oko 60 hiljada dinara, i od toga će, kako kažu, plaćati gorivo i račune za mobilne telefone.

Ukoliko budu štedljivi ostaće im prosečna srpska plata, od koje većina građana plaća račune, hranu, školuje decu i pokriva minus.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik