NBS: Zakonski uslovi za prijem novca preko Pej Pala već postoje

Bez autora
Dec 10 2014

Nije tačno da će se zakonski uslovi za prijem novca preko Pej Pala stvoriti tek od 1. oktobra 2015. godine, oni već u ovom trenutku postoje i nijedno slovo Zakona o deviznom poslovanju se neće promeniti u tom pogledu, navode iz Narodne banke Srbije povodom informacije da će prijem novca preko Pej Pala biti moguć tek u oktobru 2015. godine.Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju biće omogućeno osnivanje i poslovanje domaćih institucija elektronskog novca od 1. oktobra 2015. godine.

NBS: Zakonski uslovi za prijem novca preko Pej Pala već postojeNije tačno da će se zakonski uslovi za prijem novca preko Pej Pala stvoriti tek od 1. oktobra 2015. godine, oni već u ovom trenutku postoje i nijedno slovo Zakona o deviznom poslovanju se neće promeniti u tom pogledu, navode iz Narodne banke Srbije povodom informacije da će prijem novca preko Pej Pala biti moguć tek u oktobru 2015. godine.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju biće  omogućeno osnivanje i poslovanje domaćih institucija elektronskog novca od 1. oktobra 2015. godine.

- Rešenje iz Zakona o deviznom poslovanju u pogledu prijema i slanja novca rezidenata preko stranih institucija elektronskog novca (kao što je PayPal) nije izmenjeno, već je dopunjeno odredbom prema kojoj će rezidenti moći da primaju i šalju novac, ne samo preko stranih, za šta postoji pravna mogućnost i sada, već i preko domaćih institucija elektronskog novca koje će od 1. oktobra 2015. godine moći da se osnivaju i posluju u našoj zemlji - kažu u NBS.

PayPal je nam je zvanično potvrdio da su svi pravni i regulatorni uslovi u Republici Srbiji za funkcionisanje PayPal sistema ispunjeni i da je do odlaganja opcije za primanje novca došlo isključivo zbog tehničkog problema na strani ove kompanije.

- U prilog tome da u ovom trenutku ne postoje prepreke da rezidenti primaju novac preko stranih institucija elektronskog novca govori podatak o tome da su svetski poznate i renomirane kompanije koje se bave ovim poslovima nakon 2012. godine već omogućile našim rezidentima i servis prijema novca (npr. Skrill bivši MoneyBooker), što možete lako i proveriti kod dela IT zajednice koja dobro poznaje ovaj segment poslovanja - kažu iz NBS.

Povodom predloga izmene zakona o deviznom poslovanju Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta rekao nam je da će "građani i firme iz Srbije tek od oktobra naredne godine moći da primaju novac iz inostranstva preko Pej Pala, kako stoji u predlogu izmene Zakona o deviznom poslovanju".

- Sama činjenica da će moći da nam stižu uplate iz inostranstva značajna je za razvoj malih biznisa, jer će napokon male firme, ali i fizička lica moći da izađu na Internet i ponude svoje usluge - objašnjava Zoran Torbica iz Centra za razvoj Interneta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik