Banke počele da primjenjuju preporuke

Bez autora
Dec 11 2014

Kamatna stopa na novoodobrene kredite na kraju oktobra snižena je za oko jedan odsto u odnosu na septembar, što znači da su banke počele da primjenjuju preporuke Centralne banke Crne Gore (CBCG), ocijenio je Savjet te finansijska institucije. Savjet je danas, na sjednici kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić, usvojio Finansijski plan CBCG za narednu godinu sa planom investicija, novčanih tokova i javnih nabavki. Planom je predviđeno ostvarenje ukupnih prihoda za narednu godinu u iznosu od 12,2 miliona eura i izvršenje rashoda u iznosu od 11,9 miliona, uz nastavak sprovođenja mjera interne ekonomije i aktivan odnos u upravljanju međunarodnim rezerervama, kaže se u saopštenju. Plan za 2015. godinu je, kako je pojašnjeno, pripremljen na osnovu projekcije ostvarivanja prihoda i izvršavanja rashoda u narednoj godini, kao i izvršenja finansijskog plana CBCG za devet mjeseci ove godine.

Banke počele da primjenjuju preporukeKamatna stopa na novoodobrene kredite na kraju oktobra snižena je za oko jedan odsto u odnosu na septembar, što znači da su banke počele da primjenjuju preporuke Centralne banke Crne Gore (CBCG), ocijenio je Savjet te finansijska institucije.

Savjet je danas, na sjednici kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić, usvojio Finansijski plan CBCG za narednu godinu sa planom investicija, novčanih tokova i javnih nabavki.

„Planom je predviđeno ostvarenje ukupnih prihoda za narednu godinu u iznosu od 12,2 miliona eura i izvršenje rashoda u iznosu od 11,9 miliona, uz nastavak sprovođenja mjera interne ekonomije i aktivan odnos u upravljanju međunarodnim rezerervama“, kaže se u saopštenju.

Plan za 2015. godinu je, kako je pojašnjeno, pripremljen na osnovu projekcije ostvarivanja prihoda i izvršavanja rashoda u narednoj godini, kao i izvršenja finansijskog plana CBCG za devet mjeseci ove godine.

„U cilju optimizacije poslovanja, a imajući u vidu potencijalni nastavak negativnih efekata ekonomske krize, dio planiranih rashoda na koje može uticati menadžment CBCG biće održavan u planiranim veličinama i racionalizovan do nivoa koji omogućava normalno i efikasno poslovanje tokom 2015. godine“, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio Odluku o izmjenama odluke o obaveznoj rezervi banaka kod CBCG kojom se omogućava bankama da u narednoj godini mogu do 35 odsto obavezne rezerve izdvojiti i držati u obliku državnih zapisa koje je emitovala Crna Gora, ročnosti do 182 dana.

„Smanjenje mogućnosti da banke izdvajaju i drže dio sredstava obavezne rezerve u obliku državnih zapisa uslovljeno je obavezom ispunjenja prvog mjerila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 17 – Ekonomska i monetarna politika“, pojasnili cu iz CBCG.

Savjet je usvojio i izmjene i dopune odluke o jedinstvenom načinu obračuna i iskazivanja efektivne kamatne stope kojom se vrši izmjena u dijelu metodologije za obračun efektivne kamatne stope za kredite koje odobravaju banke, mikrokreditne finansijske institucije i drugi subjekti koji odobravaju potrošačke kredite u smislu Zakona o potrošačkim kreditima, kao i za obračun efektivne kamatne stope na primljene depozite, čime se vrši dalja harmonizacija regulative sa relevantnim direktivama EU.

Usvojen je i Izvještaj o analizi kamatnih stopa u kome je izvršena sveobuhvatna analiza kamatnih stopa banaka i MFI.

„Savjet je konstatovao da je na kraju oktobra efektivna ponderisana aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite snižena za 1,06 procentih poena u odnosu na septembar. Time su banke, u određenoj mjeri, počele da postupaju po preporuci CBCG“, kaže se u saopštenju.

Savjet je pozvao banke da nastave sa snižavanjem kamatnih stopa i zaključio da će kontinuirano pratiti njihovo kretanje i po potrebi preduzimati odgovarajuće mjere.

Savjet je usvojio Makroekonomski izvještaj CBCG za treći kvartal ove godine.

„I pored pada ukupne industrijske proizvodnje, statistički pokazatelji u većini sektora tokom prvih devet mjeseci ove godine imaju trend rasta. Povećan je promet u maloprodaji, većini vidova saobraćaja, veća je vrijednost izvršenih građevinskih radova, a zabilježen je rast dolazaka i noćenja turista. Prvih devet mjeseci obilježilo je povećanje deficita tekućeg računa“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da je bankarski sistem stabilan, solventan i likvidan, a da nekvalitetni krediti i dalje predstavljaju njegovu najveću ranjivost.

„Deficit budžeta Crne Gore za devet mjeseci ove godine iznosio je 23,3 miliona eura, ili 0,7 odsto BDP-a“, kaže se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik