Sredstva EU za projekte regionalnog razvoja

Bez autora
Dec 11 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da će do polovine naredne godine biti završeno šest projekata na osnovu kojih bi Srbija od Evropske unije mogla da računa na njihovo finansiranje u vrednosti od 50 miliona evra.Sertić je na otvaranju međunarodne naučne konferencije o regionalnom razvoju „Regionalni potencijali u funkciji razvoja Srbije“ objasnio da su ovi projekti, na osnovu kojih će Srbija moći da konkuriše za finansiranje kod evropskih institucija, rađeni u saradnji sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj (NARR).

Sredstva EU za projekte regionalnog razvojaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da će do polovine naredne godine biti završeno šest projekata na osnovu kojih bi Srbija od Evropske unije mogla da računa na njihovo finansiranje u vrednosti od 50 miliona evra.

Sertić je na otvaranju međunarodne naučne konferencije o regionalnom razvoju „Regionalni potencijali u funkciji razvoja Srbije“ objasnio da su ovi projekti, na osnovu kojih će Srbija moći da konkuriše za finansiranje kod evropskih institucija, rađeni u saradnji sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj (NARR).

On je najavio da su u pripremi i izmene Zakona o regionalnom razvoju, čije se usvajanje očekuje sredinom naredne godine, a koje će sadržati nove detalje i rešenja potrebna da bi se podstakao razvoj svih područja u Srbiji.

Nova zakonska rešenja, kako je objasnio, pratiće i strateški razvojni dokument za period od 2015. do 2020. godine, koji će odrediti ciljeve i prioritete, a utvrdiće i nove metodologije za merenje razvijenosti područja.

Bez obzira na to što je za 2015. godinu predviđen manji budžet za resorno ministarstvo, ono će nastaviti da podržava regionalni razvoj kako bi se povećala zaposlenost, kvalitet i efikasnost, zaključio je ministar.

Skup je organizovala Nacionalna agencija za regionalni razvoj sa ciljem da ukaže na naučna i praktična rešenja (dobre prakse) u realizaciji razvojnih projekata u oblasti regionalnog razvoja.

Konferencija je okupila predstavnike Vlade Srbije, državnih institucija i regionalnih razvojnih agencija iz država zapadnog Balkana, Evropske komisije, evropskih finansijskih institucija, međunarodne donatore, kao i predstavnike lokalnih samouprava, akademske zajednice i nevladinih organizacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik