Što manje kvadrata, veća šansa za prodaju stana

Bez autora
Dec 14 2014

Tržište nekretnina u BiH, posebno Sarajevu, polako se oporavlja od posljedica ekonomske krize, potvrdili su nam agenti za nekretnine i investitori. Kažu da je ove godine, u odnosu na prethodne, situacija mnogo povoljnija, za kupce ne brinu, pogotovo ako se radi o manjim i novoizgrađenim stanovima u koje nema dodatnih ulaganja. Uglavnom se prodaju manji stanovi, od oko 60 kvadrata. U Sarajevu se na kraju sve proda. Kupci su najčešće mladi bračni parovi, a način finansiranja je kredit. I banke su trenutno vrlo raspoložene da daju kredite, procedura je brza i efikasna, kamate dosta povoljne u ovom momentu, kaže Mirza Hadžijahić, direktor Agencije za posredovanje pri prometu nekretninama i investiranju „Rental“.

Što manje kvadrata, veća šansa za prodaju stanaTržište nekretnina u BiH, posebno Sarajevu, polako se oporavlja od posljedica ekonomske krize, potvrdili su nam agenti za nekretnine i investitori. Kažu da je ove godine, u odnosu na prethodne, situacija mnogo povoljnija, za kupce ne brinu, pogotovo ako se radi o manjim i novoizgrađenim stanovima u koje nema dodatnih ulaganja.

Brzo i efikasno

- Uglavnom se prodaju manji stanovi, od oko 60 kvadrata. U Sarajevu se na kraju sve proda. Kupci su najčešće mladi bračni parovi, a način finansiranja je kredit. I banke su trenutno vrlo raspoložene da daju kredite, procedura je brza i efikasna, kamate dosta povoljne u ovom momentu - kaže Mirza Hadžijahić, direktor Agencije za posredovanje pri prometu nekretninama i investiranju „Rental“.

Kada su u pitanju cijene u Sarajevu, kaže da one iznose od 1.500 do 1.600 KM po kvadratu novogradnje na Stupu i u Vogošći i da je takvih stanova prodato na hiljade. Cifre rastu ako je lokacija bliža centru, pa je tako cijena kvadratnog metra već od Grbavice u prosjeku oko 2.000 KM za useljiv stan u dobrom stanju. Prema Hadžijahićevim riječima, u centru se kvadrat može prodati i za 2.500 KM, ako se radi o predratnoj gradnji, ili čak 3.000 KM i više, ako se radi o novim stanovima, kakvih je veoma malo.   

Govoreći o tržištu izvan Sarajeva, kaže da je u manjim mjestima veoma teško prodati nekretninu, ali da postoji interesiranje za vikendice u okolici bh. glavnog grada te nekretnine u turističkim mjestima poput Neuma, Bjelašnice, Jahorine...

Komercijalni zajmovi

I u novom sarajevskom naselju Miljacka, kako saznajemo u kompaniji MS&WOOD koja je investitor, kupci su zainteresirani za stanove. Kako nam je kazala Jasmina Zejnilagić iz Sektora za prodaju i marketing, zadovoljni su obimom posla.

- Kupci stanova pretežno su mlađi bračni parovi, a kupovinu finansiraju putem komercijalnih zajmova. U ponudi imamo raznoliku kvadraturu, od 20 do 100 kvadratnih metara, ali uglavnom se traži srednja veličina stanova, do 50 kvadrata - kaže Zejnilagić.

Cijene padaju, investitori vrebaju dobre prilike

Prema informacijama iz Agencije za nekretnine „Prostor“, potražnja za stanovima na području Sarajeva je velika. Kako kažu, s obzirom na to da je kroz protekli period došlo do pada cijena, mnogi kupci se upravo sada odlučuju za kupovinu nekretnine.

- Osim kupaca “investitora”, koji su uvijek aktivni i u potrazi za dobrim prilikama kakvih sada zbog značajnog pada cijena ima mnogo, najčešći kupci nekretnina danas su mladi bračni parovi koji prvi put rješavaju stambeno pitanje i koji se uglavnom finansiraju hipotekarnim kreditima. Veliki je i broj klijenata koji prodajom svoje nekretnine finansiraju kupovinu druge manje ili veće nekretnine radi poboljšavanja kvaliteta življenja – kazao nam je Emir Kulovac, voditelj novogradske poslovnice ove agencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik