Besplatan seminar brokerske kuće MTrading: Kako zaraditi na globalnom tržištu?

Bez autora
Dec 16 2014

Razvoj moderne tehnologije omogućio nam je niz novih načina na koji možemo zaraditi novac. Svaki potencijalni investitor, veliki ili mali, s pristupom internetu ima danas mogućnost trgovati na globalnom tržištu.Ta privilegija je do početka novog milenija bila rezervisana samo za velike investitore i građane najrazvijenijih zemalja. Danas svatko može trgovati na globalnom tržištu i pritom ostvariti dobru zaradu.

Besplatan seminar brokerske kuće MTrading: Kako zaraditi na globalnom tržištu?Razvoj moderne tehnologije omogućio nam je niz novih načina na koji možemo zaraditi novac. Svaki potencijalni investitor, veliki ili mali, s pristupom internetu ima danas mogućnost trgovati na globalnom tržištu. Ta privilegija je do početka novog milenija bila rezervisana samo za velike investitore i građane najrazvijenijih zemalja. Danas svatko može trgovati na globalnom tržištu i pritom ostvariti dobru zaradu.

Glavno pitanje pritom je što to globalno tržište nudi, a da ne postoji na lokalnom tržištu? Kao prvo, lokalna tržišta su često malena kao što je slučaj s Bosnom i Hercegovinom. Zbog toga je izbor opcija u koje je moguće uložiti ograničen. Pritom postoji i ozbiljan problem (ne)likvidnosti, odn. situacije u kojoj se na lokalnom tržištu ne okreće dovoljna količina novaca, a to onda otežava trgovanja i omogućuje najbolje zarade samo dobro upućenim insajderima koji imaju i mogućnost manipulisanja cijenom finansijskih instrumenata kojima se trguje.

Drugo glavno ograničenje jest stanje lokalne ekonomije. Ako je lokalna ekonomija u problemima to uvijek utječe i na stanje lokalnih instrumenata u koje je moguće investirati. Takvo je nesumnjivo i stanje s ekonomijom svih zemalja u regionu pa stoga mnogi investitori nemaju kamo uložiti svoj novac ukoliko se drže lokalnih finansijskih instrumenata.

Dodatan problem su i naknade lokalnim posrednicima. Banke, brokerske kuće, investicioni fondovi itd. koji posluju na malim tržištima ne mogu sniziti svoje troškove kao što to mogu veliki igrači na globalnom tržištu jer je promet lokalnih igrača premalen. Stoga su naknade koje uzimaju lokalne finansijske institucije često vrlo visoke u odnosu na konkurenciju koja posluje na globalnim tržištima.

Sve to zajedno, demotivira potencijalne investitore i sprečava ih da se uopće upuste u svijet investicija.

Postoji li način da potencijalni investitori iz regiona ravnopravno učestvuju u investicionim aktivnostima na globalnom tržištu pod jednakim uslovima kao i najveći investitori? Odnedavno to više nije problem. U posljednjem deceniju pojavio se niz globalnih online brokerskih kuća koje omogućuju trgovanje najvažnijim i najpopularnijim finansijskim instrumentima. Čak i vrlo mali investitori koji ulažu svega nekoliko stotina dolara ili eura mogu se lako i jednostavno uključiti u globalne investicione aktivnosti. Jedino što je potrebno uz početni kapital su računar i internet konekcija.

U što se sve može investirati? Najpopularniji oblici investiranja su investiranje u valute, zlato, naftu, dionice velikih globalnih kompanija itd. Početnici i investitori s ograničenim iskustvom preferiraju ulaganje u valute, zlato, naftu te akcije najvećih i najuspješnijih globalnih kompanija.

Dodatna prednost investiranja na globalnim tržištima jest i mogućnost tzv. short-sellinga. Radi se o mogućnosti da se zaradi ne samo na porastu cijene nekog instrumenta, već i na padu cijene istog. Dakle, nije bitno padaju li cijene ili rastu. Bitno je samo ispravno procijeniti smjer njihovog kretanja i zarada je gotovo zagarantirana.

Ako želite saznati više o tome koje su prednosti i kako se investira na globalnom tržištu, dođite na besplatan seminar MTradinga.

MTrading je jedna od najvećih globalnih online brokerskih kuća i nesumnjivo vodeća brokerska kuća u regionu koja već niz godina omogućuje svojim klijentima širom svijeta da se uključe u uzbudljiv i profitabilan svijet globalnog investiranja. U decembru održava besplatne seminare za početnike i investitore s ograničenim iskustvom. Seminari se održavaju u Banjoj Luci u utorak 16.12. te u Sarajevu u srijedu 17.12. Ukoliko želite više saznati o tome kako i Vi možete zaraditi investiranjem na globalnom tržištu prijavite se za seminar OVDJE. Seminar je besplatan, no broj mjesta je ograničen pa se prijavite već danas. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik