Nedovoljna ulaganja u mala i srednja preduzeća

Bez autora
Dec 15 2014

Ulaganja u sektor malih i srednjih preduzeća danas su nedovoljna i, uz visok procenat parafiskalnih nameta, nelikvidnost i rast sive ekonomije, hroničan nedostatak investicija jedan je od ključnih problema sa kojima se domaća ekonomija suočava, kaže predstavnik sektora MSP Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Gračanac.Razlog za mali procenat investicija u sektor MSP je taj što su institucije koje bi trebalo da se bave finansiranjem ovog sektora nedovoljne, rekao je Gračanac na konferenciji „Dostupnost investicija - privatni kapital kao finansijsko sredstvo za rast" u PKS.

Nedovoljna ulaganja u mala i srednja preduzećaUlaganja u sektor malih i srednjih preduzeća danas su nedovoljna i, uz visok procenat parafiskalnih nameta, nelikvidnost i rast sive ekonomije, hroničan nedostatak investicija jedan je od ključnih problema sa kojima se domaća ekonomija suočava, kaže predstavnik sektora MSP Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Gračanac.
 
Razlog za mali procenat investicija u sektor MSP je taj što su institucije koje bi trebalo da se bave finansiranjem ovog sektora nedovoljne, rekao je Gračanac na konferenciji „Dostupnost investicija - privatni kapital kao finansijsko sredstvo za rast" u PKS.
 
Konstatujući da postoji Fond za razvoj, koji je dao određene rezultate u nekom prethodnom periodu, ali ne i dovoljne, on je ukazao da „nemamo alternativne izvore finansiranja“.
 
Prema rečima Gračanca, Srbija se danas bori sa velikim procentom parafiskalnih nameta, kojih trenutno ima oko 300, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Takođe, ključni problem su nelikvidnost, rast sive ekonomije i hroničan nedostatak investicija, istakao je Gračanac i podsetio da je u prošloj godini zabeležen značajan pad učešća sektora MSP u bruto društvenom proizvodu Srbije na oko 34 procenata, što je manje za oko 20 odsto u odnosu na godinu ranije.
 
Ulaganja u velike kompanije su neophodna za privredni razvoj, ali i sektor MSP ima veliki potencijal, pa bi investicije trebalo da doprinesu razvoju ne samo male privrede već privrede Srbije uopšte, naveo je on.
 
Podsetio je takođe, da je sektor MSP u periodu od 2004. do 2008. beležio blagi uspon i tada su investicije iznosile četiri do pet procenata, ali je danas situacija daleko teža i neizvesna.
 
Konferenciju "Dostupnost investicija – privatni kapital kao finansijsko sredstvo za rast"  organizuje PKS u saradnji sa Srpskom asocijacijom privatnog kapitala (SPEA). Na konferenciji učestvuju predstavnici investicionih fondova koji ulažu na srpskom tržištu, EBRD-a, kao i predstavnici privatnih kompanija koje su primeri „dobre prakse“, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik