Google se povlači iz Rusije

Bez autora
Dec 16 2014

Internet mega-korporacija Google povući će sve svoje inženjere iz Rusije. Iako iz kompanije tvrde da nije reč o neuobičajenom potezu i da je Google u više navrata selio svoje kancelarije i inženjere iz jedne zemlje u drugu, nagađa se da je ovaj potez reakcija na sve lošije stanje internet sloboda u Rusiji.Ruski predsednik Vladimir Putin i ostatak vladajućih nisu na glasu kao ljubitelji interneta i slobode izražavanja. U više navrata pokušali su da cenzurišu sadržaje koji se nalaze na vebu, onemogućiti svojim građanima slobodan pristup informacijama, a nedavno su najavili i pokretanje alternativne Vikipedije koja bi trebala pisati samo "istinu" o Rusiji.

Google se povlači iz RusijeInternet mega-korporacija Google povući će sve svoje inženjere iz Rusije.

Iako iz kompanije tvrde da nije reč o neuobičajenom potezu i da je Google u više navrata selio svoje kancelarije i inženjere iz jedne zemlje u drugu, nagađa se da je ovaj potez reakcija na sve lošije stanje internet sloboda u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin i ostatak vladajućih nisu na glasu kao ljubitelji interneta i slobode izražavanja.

U više navrata pokušali su da cenzurišu sadržaje koji se nalaze na vebu, onemogućiti svojim građanima slobodan pristup informacijama, a nedavno su najavili i pokretanje alternativne Vikipedije koja bi trebala pisati samo "istinu" o Rusiji, prenosi Bug.hr.

Takođe, u toj je zemlji na snazi i zakon kojim se podaci ruskih građana ne smeju nalaziti na serverima u drugim zemljama, što stranim internet kompanijama uvelike otežava funkcionisanje.

Isti zakon omogućava i ruskim tajnim službama lakši pristup do takvih podataka.

Iz Google-a je saopšteno da će oni kao i do sada nastaviti pružati sve usluge ruskim korisnicima i da će u toj zemlji ostaviti nekolicinu zaposlenih u odsecma podrške i marketinga.

Nije poznato koliko će tačno zaposlenih Google preseliti iz Rusije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik