NBS dala dozvolu za rad banci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Bez autora
Dec 16 2014

Izvršni odbor Narodne banke Srbije dao je danas dozvolu za rad banci koja će poslovati pod imenom „Mirabank akcionarsko društvo Beograd“, čime je završena druga faza u postupku osnivanja ove banke. Podsećamo da je ova banka u vlasništvu pravnog lica koje je deo međunarodnog konglomerata poznatog kao "Royal Group", čije je sedište u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. To je prva grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije od 2008. godine. Posle dobijanja dozvole za rad, osnivač je dužan da u roku od 30 dana održi osnivačku skupštine banke, na kojoj se donosi statut banke, biraju predsednik i članovi Upravnog i Izvršnog odbora banke, usvajaju program aktivnosti i poslovna politika i donosi odluka o prvom izdavanju akcija. Banka stiče svojstvo pravnog lica momentom upisa u Registar privrednih subjekata, nakon čega će moći da otpočne s redovnim poslovanjem na teritoriji Republike Srbije. Očekuje se da Mirabank otpočne svoje redovno poslovanje do kraja marta 2015. godine.

NBS dala dozvolu za rad banci iz Ujedinjenih Arapskih EmirataIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) dao je danas dozvolu za rad banci koja će poslovati pod imenom „Mirabank akcionarsko društvo Beograd“, čime je završena druga faza u postupku osnivanja ove banke.

Ova banka je u vlasništvu pravnog lica koje je deo međunarodnog konglomerata poznatog kao "Royal Group", čije je sedište u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. To je prva grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije od 2008. godine.

Posle dobijanja dozvole za rad, osnivač je dužan da u roku od 30 dana održi osnivačku skupštine banke, na kojoj se donosi statut banke, biraju predsednik i članovi Upravnog i Izvršnog odbora banke, usvajaju program aktivnosti i poslovna politika i donosi odluka o prvom izdavanju akcija. Banka stiče svojstvo pravnog lica momentom upisa u Registar privrednih subjekata, nakon čega će moći da otpočne s redovnim poslovanjem na teritoriji Republike Srbije. Očekuje se da Mirabank otpočne svoje redovno poslovanje do kraja marta 2015. godine.

"Rojal grupa" je jedna od najvećih kompanija i investicionih holdinga u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisutna u državama Bliskog istoka, SAD, Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike. Čini je oko 80 malih, srednjih i velikih preduzeća i ima preko 15.000 zaposlenih na međunarodnom nivou. Ova grupa ulaže u različite privredne i javne subjekte u sektorima koji uključuju finansije, proizvodnju, nepokretnosti, ugostiteljstvo, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, tehnologiju i medije, navodi se u saopštenju NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik