Polovina građana prodala besplatne akcije

Bez autora
Dec 16 2014

Oko polovine građana prodalo je besplatne akcije NIS-a i Aerodroma. Građanima su podeljene akcije Akcionarskog fonda i "Telekoma", ali njima još ne može da se trguje. U naredne dve godine, građani bi trebalo da dobiju i akcije EPS-a. Stručnjaci savetuju da ne treba žuriti s prodajom akcija.Ovih dana, vrednost akcije Aerodroma "Nikola Tesla" premašila je hiljadu dinara. To je dvostruko više nego kada su se te akcije, pre četiri godine, pojavile na berzi, što je pokazatelj dobrih poslovnih rezultata Aerodroma.

Polovina građana prodala besplatne akcijeOko polovine građana prodalo je besplatne akcije NIS-a i Aerodroma. Građanima su podeljene akcije Akcionarskog fonda i "Telekoma", ali njima još ne može da se trguje. U naredne dve godine, građani bi trebalo da dobiju i akcije EPS-a. Stručnjaci savetuju da ne treba žuriti s prodajom akcija.

Ovih dana, vrednost akcije Aerodroma "Nikola Tesla" premašila je hiljadu dinara. To je dvostruko više nego kada su se te akcije, pre četiri godine, pojavile na berzi, što je pokazatelj dobrih poslovnih rezultata Aerodroma.

Od 4,8 miliona građana koji su 2010. godine dobili po pet besplatnih akcija NIS-a i jednu Aerodroma, polovina ih je prodala.

Najviše koristi od toga imali su investitori koji su kupovali akcije na berzi. Ukupna suma, što u gotovini što posle prodatih besplatnih akcija, mala je. Toliko da su građani i zaboravili koliko su dobili.

U Poštanskoj štedionici preko koje se isplaćuju akcije imaju preciznu računicu i ne zaboravljaju šta je isplaćeno.

"Do sada je građanima isplaćeno 1.700 dinara iz akcionarskog fonda. To je izvršeno 6. januara 2010. godine i izvršena je isplata nekoliko dividendi u ukupnom iznosu od 949 dinara. Akcije Akcionarskog fonda i Telekoma su već podeljene i nalaze se na njihovim vlasničkim računima u Centralnom registru. Njima se trenutno ne može trgovati. Ono što treba još da se podeli jesu akcije EPS-a koje će biti podeljene 2016. ili možda već sledeće godine", kaže Ivan Bojičić iz Poštanske štedionice.

Berzanski stručnjaci sugerišu da sa najavljenom prodajom akcija "Telekoma", EPS-a i Aerodroma ne treba žuriti. To pokazuje iskustvo zemalja u regionu koje su prošle sličan proces koji iziskuje vreme.

"Neophodno je da prođe par godina restrukturiranja tih firmi koje su bile godinama, da kažem, sa lošim poslovanjem, sa lošim uslovima, menadžmentom i velikim gubicima. Tu je potreban veliki iznos investicija da bi se one prvo dokapitalizovale i da bi bile sa boljim poslovanjem, a onda bi i njihova vrednost porasla", kaže berzanski stručnjak Nikola Bulajić.

S obzirom na dosadašnji osećaj građana da je novac od isplaćenih akcija bio mali, iako je ukupno isplaćeno čak 12 milijardi dinara, možda bi bilo korisnije da su se od tih sredstava modernizovale bolnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik