Mlijeko na čekanju: Ni 2015. nećemo izvoziti u EU

Bez autora
Dec 16 2014

Proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine vjerovatno ni naredne, 2015. godine, neće moći izvoziti proizvode u Evropsku uniju. Naime, inspekcija Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO), koja odobrava objekte za izvoz u Uniju, boravila je u BiH početkom ove godine i utvrdila nedostatke koje treba ispraviti te sačinila šest preporuka. Dok se nedostaci ne isprave nema izvoza u EU. Akcioni plan za provođenje preporuka Ured za veterinarstvo BiH je poslao FVO polovinom ove godine, ali FVO nije odobrio plan, tačnije, od šest tačaka akcionog plana, pet je ocijenjeno nezadovoljavajućim. Ipak, kako saznajemo, ovoga puta su kritike malo blaže nego ranije.

Mlijeko na čekanju: Ni 2015. nećemo izvoziti u EUProizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine vjerovatno ni naredne, 2015. godine, neće moći izvoziti proizvode u Evropsku uniju.

Naime, inspekcija Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO), koja odobrava objekte za izvoz u Uniju, boravila je u BiH početkom ove godine i utvrdila nedostatke koje treba ispraviti te sačinila šest preporuka. Dok se nedostaci ne isprave nema izvoza u EU.

Akcioni plan za provođenje preporuka Ured za veterinarstvo BiH je poslao FVO polovinom ove godine, ali FVO nije odobrio plan, tačnije, od šest tačaka akcionog plana, pet je ocijenjeno nezadovoljavajućim. Ipak, kako saznajemo, ovoga puta su kritike malo blaže nego ranije.

Zamjerke

Zamjerke Evropske unije se, prije svega, odnose na to da se ne zna ko je odgovoran, jer EU hoće, kao i u svim drugim zemljama, da u svakom trenutku zna ko je odgovoran za sigurnost i ispravnost proizvoda. BiH zamjeraju što npr. Entitetski organi nisu obavezni da slijede instrukcije i preporuke Ureda za veterinarstvo BiH. Također, provjera izvoza od veterinarskih inspektora nije na zadovoljavajućem nivou jer je površna, pošto inspektor samo vrši identifikacijsku provjeru certifikata, ali ne i tačnost dokumentacije. Što se tiče kontrole objekata za proizvodnju mlijeka, ostao je neriješen određen broj pitanja, tako da ni to ne zadovoljava pravila EU. Osim toga, ni certifikacija zdravstvenog statusa životinja i pošiljki životinjskog porijekla još ne ispunjava standarde EU. Jedina svijetla točka u odgovoru EU je znanje uposlenih koji su uključeni u poslove kontrole i certifikacije.

U bh. institucijama su, kako smo saznali, konačno shvatili da se mora izmijeniti Zakon o veterinarstvu BiH, za što postoji saglasnost i entiteta, kojima je postalo jasno da EU neće popustiti i mijenjati svoja pravila zbog njih.

2016.

Međutim, čak i kada bi se Zakon izmijenio u prvim danima 2015. i kada bi se uspostavio jasan lanac komandovanja koji zahtjeva EU na čijem čelu mora biti Ured za veterinarstvo BiH, čitav sistem bi morao funkcionisati besprijekorno šest mjeseci kako bi ga FVO ocijenio pozitivno.

Dakle, ukoliko bi se izmjene usvojile i primjena počela u januaru 2015. godine, a FVO inspekcija odlučila da posjeti BiH polovinom godine, čak i kada bi utvrdili da je sve po propisu, što je gotovo nemoguće, izvoz bi mogao biti odobren tek od početka 2016.

U 2014. godini mlijeko i mliječne proizvode najviše smo uvozili iz:
• Njemačke 34.958.293 KM
• Hrvatske  27.846.658 KM
• Srbije 16.061.849 KM
• Slovenije 13.169.371 KM
• Mađarske 9.911.555 KM
• Holandije 6.309.454 KM
• Austrije 2.994.380 KM
• Slovačke 1.954.539 KM
• Češke 1.561.867 KM
• Poljske 1.472.454 KM

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik