Slovenija dokapitalizirala Banku Celje

Bez autora
Dec 16 2014

Slovenija je u utorak je sa 190 milijuna eura dokapitalizirala Banku Celje, nakon što je vlada dobila suglasnost Europske komisije da otpočne proces sanacije te banke. Dokapitalizacijom je Banka Celje došla u 100-postotno vlasništvo države, a planirano je da se spoji s Abankom Vipa. Tako udružena banka kasnije bi po prijedlogu Bruxellesa mogla biti privatizirana, što do sada nije bilo moguće jer niti za jednu od tih dviju banaka nije bilo interesa investitora. Razlog za nedostatak interesa bio je uglavnom u lošim kreditima tih banaka, ali su njihove bilance sada očišćene, a loši kreditni plasmani iz proteklih godina prebacuju se na državnu ustanovu, tzv. "lošu banku".

Slovenija dokapitalizirala Banku CeljeSlovenija je u utorak je sa 190 milijuna eura dokapitalizirala Banku Celje, nakon što je vlada dobila suglasnost Europske komisije da otpočne proces sanacije te banke.

Dokapitalizacijom je Banka Celje došla u 100-postotno vlasništvo države, a planirano je da se spoji s Abankom Vipa. Tako udružena banka kasnije bi po prijedlogu Bruxellesa mogla biti privatizirana, što do sada nije bilo moguće jer niti za jednu od tih dviju banaka nije bilo interesa investitora.

Razlog za nedostatak interesa bio je uglavnom u lošim kreditima tih banaka, ali su njihove bilance sada očišćene, a loši kreditni plasmani iz proteklih godina prebacuju se na državnu ustanovu, tzv. "lošu banku".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik