Neophodne ekonomske reforme za razvoj BiH

Bez autora
Dec 17 2014

Bh. privreda je u veoma lošoj situaciji, počevši od domaćih pa do stranih investicija, sve je manje interesa za ulaganje u BiH, iako imamo mnogo potencijala, te su stoga neophodne ekonomske reforme za njen razvoj.Poručeno je to, između ostalog, sa skupa pod nazivom "Biznis Day 2014", koji je danas u Banjaluci organizovao Biznis klub Banjaluka uz podršku Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore RS.

Neophodne ekonomske reforme za razvoj BiHBh. privreda je u veoma lošoj situaciji, počevši od domaćih pa do stranih investicija, sve je manje interesa za ulaganje u BiH, iako imamo mnogo potencijala, te su stoga neophodne ekonomske reforme za njen razvoj.

Poručeno je to, između ostalog, sa skupa pod nazivom "Biznis Day 2014", koji je danas u Banjaluci organizovao Biznis klub Banjaluka uz podršku Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore RS.

Bojana Škrobić-Omerović, izvršni direktor Savjeta stranih investicija BiH, rekla je da je na ovom skupu zaključeno i da vlade na svim nivoima u BiH ne obraćaju toliko pažnju na probleme privrednika, ističući da je administracija prevelika, te otvara velika vrata korupciji.

"Iz tog razloga dobijamo sliku zemlje koja je pravni i politički nesigurna i kao takva nije nikome interesantna za ulaganja. Veliki je broj nezaposlenih, mala stopa privrednog rasta i sve to utiče da BiH u posljednjim izvještajima veoma nisko kotira", rekla je ona.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da je za poslovnu zajednicu u RS, između ostalog, veoma bitan novi zakon o radu, te je pozvao Savez sindikata RS, kao trećeg partnera, da sjednu za sto i dogovore se u vezi s tim, jer su poslodavci spremni za razgovore.

Ljubo Jurčić, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, rekao je da je zajednički problem i za RS i za susjedne zemlje neuspješno sprovedena tranzicija, lutanje naših vlada kako voditi zemlju, privredu i društvo dalje, te očekivanje od spoljnih elemenata da će nas spasiti.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, kazao je da su na skupu nastojali ukazati na potrebu značajnih reformi u smislu stvaranja povoljnijeg i kvalitetnijeg ambijenta za privređivanje, što prvenstveno treba da se odrazi na povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik