Potpisan Memorandum za finansiranje bloka 7 TE Tuzla

Bez autora
Dec 17 2014

Na samitu NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) u Beogradu potpisan je Memorandum o razumijevanju o finansiranju Projekta Bloka 7-450MW TE Tuzla u Bosni i Hercegovini između Izvozno-uvozne banke Kine, kao zajmodavca, i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, kao jamca. Memorandum su potpisali federalni ministar finansija Ante Krajina i guverner Izvozno-uvozne banke Kine (EXIM) Li Ruogu. Ovaj memorandum znači da je Vlada FBiH spremna izdati tzv. suverenu garanciju, odnosno to znači da će entitet FBiH uredno izmirivati svoje obaveze po ovom aranžmanu, kazao je ministar Krajina, dodavši da kreditna linija iznosi 667.802.500 eura te da će najvjerovatnije biti pretvorena u dolare.

Potpisan Memorandum za finansiranje bloka 7 TE TuzlaNa samitu NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) u Beogradu potpisan je Memorandum o razumijevanju o finansiranju Projekta Bloka 7-450MW TE Tuzla u Bosni i Hercegovini između Izvozno-uvozne banke Kine, kao zajmodavca, i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, kao jamca.

Memorandum su potpisali federalni ministar finansija Ante Krajina i guverner Izvozno-uvozne banke Kine (EXIM) Li Ruogu.

- Ovaj memorandum znači da je Vlada FBiH spremna izdati tzv. suverenu garanciju, odnosno to znači da će entitet FBiH uredno izmirivati svoje obaveze po ovom aranžmanu - kazao je za Agenciju Fena ministar Krajina, dodavši da kreditna linija iznosi 667.802.500 eura te da će najvjerovatnije biti pretvorena u dolare.

Memorandum je potpisan budući da je 28. jula 2014. godine Ministarstvo finansija poslalo pismo kojim izražava namjeru traženja podrške za finansiranje Projekta Bloka 7-450MW TE Tuzla u BiH s kreditom za povlaštenog kupca pod povoljnijim uvjetima u okviru kreditne linije od 10 milijardi američkih dolara za zemlje srednje i istočne Evrope objavljene od vlade Republike Kine u 2012. godini.
Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d.Sarajevo, kao naručitelj, i konzorcij koji čine China Gezhouba Group Company Limited-CGGC (nosilac konzorcija) i Guangdong Electric Power Design Institute-Gedi (član konzorcija), stupili su u komercijalni ugovor, a 1. septembra 2014. godine, naručitelj je podnio aplikaciju za kredit za povlaštenog kupca pod povoljnijim uvjetima kojom se od Banke traži da naručitelju stavi na raspolaganje zajam do 667.802.500 eura.

Kako stoji u Memorandumu, strane prepoznaju da Projekt ima visoki prioritet plana provedbe uz podrške Vijeća ministara BiH, da igra ključnu ulogu u razvoju industrije električne energije u BiH i da unapređuje gospodarsku i trgovinsku saradnju između Kine i BiH.

Također u Memorandumu Banka potvrđuje da je projekt u skladu s kreditnom orijentacijom Banke, kao i da Federalno ministarstvo finansija izražava svoju spremnost i sposobnost da osigura jamstvo na ime naručitelja za otplatu zajma, i da izjavljuje da je takva garancija usklađena sa zakonima BiH i Federacije BiH.

Uz to, zajmodavac navodi da učešće kineskog sadržaja u projektu neće biti manje od 50 posto neto cijene ugovora, te da će struktura finansiranja i uvjeti kreditiranja konačno biti određeni na osnovu interne procjene i odobrenja kineske vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik