Najveći dužnici su državne tvrtke od kojih su neke ugašene

Bez autora
Dec 17 2014

Podaci entitetskih poreskih uprava otkrivaju da se na osnovu poreza i doprinosa u BiH duguje skoro tri milijarde KM. Od toga, 1,420.000.000 KM je dug u Republici Srpskoj. Od ovog iznosa čak 680,000.000 duguje 19.000 poduzeća za doprinose na lična primanja radnika. U FBiH dugovanja za poreze i doprinose iznose oko milijardu i po KM, od čega se 80 posto odnosi na dugovanja po osnovu doprinosa. Najveći dužnici, kao i u drugom entitetu, jesu državna poduzeća od kojih su mnoga ugašena, te je te dugove nemoguće naplatiti. Nije teško zaključiti da riječ o skoro tri milijarde KM dugova koji se po svemu sudeći neće nikada moći naplatiti. Takvo mišljenje dijeli većina ekonomskih analitičara, a razlozi za ovakve tvrdnje sadržani su u nekoliko činjenica.

Najveći dužnici su državne tvrtke od kojih su neke ugašenePodaci entitetskih poreskih uprava otkrivaju da se na osnovu poreza i doprinosa u BiH duguje skoro tri milijarde KM. Od toga, 1,420.000.000 KM je dug u Republici Srpskoj.

Od ovog iznosa čak 680,000.000 duguje 19.000 poduzeća za doprinose na lična primanja radnika. U FBiH dugovanja za poreze i doprinose iznose oko milijardu i po KM, od čega se 80 posto odnosi na dugovanja po osnovu doprinosa. Najveći dužnici, kao i u drugom entitetu, jesu državna poduzeća od kojih su mnoga ugašena, te je te dugove nemoguće naplatiti. Nije teško zaključiti da riječ o skoro tri milijarde KM dugova koji se po svemu sudeći neće nikada moći naplatiti. Takvo mišljenje dijeli većina ekonomskih analitičara, a razlozi za ovakve tvrdnje sadržani su u nekoliko činjenica.

Imovina pod hipotekom

Kao prvo, niti jedan od entitetskih poreskih uprava s trenutnim kapacitetom ljudi ne može se upustiti u rješavanje ovako složenog problema, a kao druga činjenica, obje poreske uprave ne raspolažu s potrebnim materijalnim sredstvima niti s tehničkom opremom. Stoga ne čude tvrdnje da uz takvu raspoložive resurse porezne uprave ne mogu svoju aktivnost u naplati podići ni za 0,5 posto. Kada je u pitanju Federacija BiH, dugovanja poreznih obveznika rezultat su, prije svega, promjene društveno-ekonomskog sistema, koji su uslijed tranzicije sistema ostali bez sredstava za rad, zbog čega nisu mogli ostvarivati dovoljan iznos prihoda i izmirivati svoje obaveze. Prema evidencijama Porezne uprave FBiH, 41 posto duga odnosi se na porezne obveznike sa učešćem državnog kapitala u strukturi vlasništva. Naplatu tih dugovanja Porezna uprava FBiH preuzela je od 2002. godine. Ovi porezni obveznici su nelikvidni, a njihova imovina najčešće je opterećena hipotekom po osnovu bankarskih kredita koje su podizali.

Bez odgovornosti

Iako su godinama stizala upozorenja da se u ovim slučajevima krše zakoni i prava radnika, zbog neplaćanja zdravstvenog osiguranja, staža te u velikom broju i plaća, gotovo nitko do sada nije odgovarao, a i kako bi kada je u ovom slučaju država glavni dužnik koji krši zakon. S druge strane, kada se govori o ključnim razlozima nastanka ogromnih dugovanja, jedan od ključnih čimbenika je i politika jer u većini takvih poduzeća rade politički podobni kadrovi, kojima se godinama gledalo kroz prste zbog izbjegavanja plaćanja obveza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik