Francuske investicije među najvećim u Vojvodini

Bez autora
Dec 17 2014

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski učestvovao je danas na konferenciji o poslovnoj klimi u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i odnosima između lokalnih samouprava i francuskih firmi koje imaju filijale na tlu Vojvodine, koju su organizovali Ekonomsko odeljenje Ambasade Francuske u Srbiji i Kredi Agrikol banka. Tom prilikom, Bugarski je istakao da postoje brojni izazovi kada je reč o investicijama, ali i veliki potencijali u poljoprivredi, koji su od izuzetnog značaja. Francuske investicije su na drugom mestu u Vojvodini po visini, sa nešto više od 770 miliona evra ulaganja, čime je osigurano skoro 5000 radnih mesta, a pridružilo nam se 16 kompanija u pokrajini. Što se tiče investicija u prehrambenom sektoru, prisutno je 5 francuskih kompanija, sa 57 miliona evra investicija i 844 radna mesta, naveo je pokrajinski sekretar, izdvajajući neke od njih, kao što su Bongrain, Grouppe Soufflet, Lactalis, ATM Pet Food i Sanders.

Francuske investicije među najvećim u VojvodiniPokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski učestvovao je danas na konferenciji o poslovnoj klimi u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i odnosima između lokalnih samouprava i francuskih firmi koje imaju filijale na tlu Vojvodine, koju su organizovali Ekonomsko odeljenje Ambasade Francuske u Srbiji i Kredi Agrikol banka.

Tom prilikom, Bugarski je istakao da postoje brojni izazovi kada je reč o investicijama, ali i veliki potencijali u poljoprivredi, koji su od izuzetnog značaja.

Francuske investicije su na drugom mestu u Vojvodini po visini, sa nešto više od 770 miliona evra ulaganja, čime je osigurano skoro 5000 radnih mesta, a pridružilo nam se 16 kompanija u pokrajini. Što se tiče investicija u prehrambenom sektoru, prisutno je 5 francuskih kompanija, sa 57 miliona evra investicija i 844 radna mesta, naveo je pokrajinski sekretar, izdvajajući neke od njih, kao što su Bongrain, Grouppe Soufflet, Lactalis, ATM Pet Food i Sanders.

Prema rečima sekretara Bugarskog, poljoprivreda je izuzetno bitna za Vojvodinu i u oblasti agroindustrije je obezbeđeno 2 milijarde evra stranih investicija, a time i 12 hiljada radnih mesta. On je dodao da je 40 odsto svega u Vojvodine danas povezano sa agrobiznisom i da se očekuju pozitivni izazovi i u daljem radu. Kako je napomenuo, očekuje se implementacija IPARD programa, za šta je priprema predviđena 2015, a početak 2016. godine.

Pokrajinska vlada je usmerena i podržava izvozno orjentisane kompanije, bilo da je reč o stranim ili domaćim firmama, jer tu vidimo mogućnost napretka i verujemo da zaslužuju podršku, istakao je Bugarski.

Na skupu se obratio i ekonomski savetnik Ambasade Francuske u Srbiji Pjer Granžuan, koji je govorio o pozitivniom razvoju i rezultatima prisustva francuskih firmi u Vojvodini, navodeći kao najbolji primer upravo poljoprivredu, gde očekuje još bolje rezultate.

Na današnjoj konferenciji prisustvovali su predstavnici francuskih kompanija na teritoriji APV i Francusko-srpske privredne komore, te su imali priliku da se bolje upoznaju sa napretkom poslovnih aktivnosti i sa poteškoćama sa kojima se susreću. Održana je i prezentacija projekata koji su finansirani od strane Evropske unije u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) za 2015. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik