Nova ponuda za Hipo na Balkanu

Bez autora
Dec 17 2014

Konzorcijum američkog fonda Advent i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) obnoviće danas svoju ponudu za kupovinu mreže Hipo Alpe Adria banke na Balkanu.Konstruktivn razgovori sa ministrom finansija Austrije Hans Jergom Šelingom doprineli su toj odluci, kazao je portparol konzorcijuma. Ponuda, u poređenju sa onom koja je data ranije na osnovu koje je trebalo početkom decembra da bude potpisan sporazum, poboljšana je na osnovu pregovora sa Austrijom, piše agencija, ne precizirajući o kojoj sumi je reč.

Nova ponuda za Hipo na BalkanuKonzorcijum američkog fonda Advent i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) obnoviće danas svoju ponudu za kupovinu mreže Hipo Alpe Adria banke na Balkanu, ističu austrijski mediji.

Konstruktivn razgovori sa ministrom finansija Austrije Hans Jergom Šelingom doprineli su toj odluci, kazao je portparol konzorcijuma agenciji APA, koja nije navela njegovo ime.

Ponuda, u poređenju sa onom koja je data ranije na osnovu koje je trebalo početkom decembra da bude potpisan sporazum, poboljšana je na osnovu pregovora sa Austrijom, piše agencija, ne precizirajući o kojoj sumi je reč.

Ponuda će važiti samo do 23. decembra, jer je taj rok dogovoren za potpisivanje sporazuma o kupovini banke, dodao je portparol, ističući da je to krajnji rok.

Do početka decembra Advent je vodio ekskluzivne pregovore sa Austrijom o kupovini mreže banaka Hipo na Balkanu, da bi potom, na njihovo iznenađenje, ministarstvo finansija uputilo pismo svim ranijim ponuđačima, objasnivši da to nije formalno novi konkurs i da odluka treba da bude doneta do 23. decembra.

Ministar privrede Rajhnold Miterlener priznao je sinoć da je bilo grešaka u procesu oko Hipo banke.

On je, u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF, kazao da "upravljanje krizom nije dobro funkcionisalo", i da je očigledno sistem bio preopterećen.

Vicekancelar se građanima javno izvinio i kazao da visoki troškovi, koji očekuju državu u vezi razgrađivanja banke, sužavaju prostor za poresku reformu.

"Činićemo sve da šteta bude što manja"; poručio je on.

Današnja vest o novoj ponudi Adventa i EBRD stigla je posle jučerašnjeg pisanja bečkog Kurira da je novu ponudu za kupovinu balkanske mreže Hipo banke dostavila kineska "Čajna enerdži rizrv & Hemikals grup" koja iznosi 350 miliona evra i za 40 miliona evra je viša od onoga što je ponudio konzorcijum američkog fonda i evropske banke. Kinezi su, za razliku od drugih, kako je naveo listi, spremni da odmah uplate 2,2 milijardi evra Hipo internacional Austriji koje je ona uložila u banke na Balkanu.

Evropska komisija naložila je Austriji da mrežu banaka Hipo na Balkanu proda do sredine iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik