Nova prodaja Atomske banje

Bez autora
Dec 17 2014

„Eliksir grupa” iz Šapca prodala je 1. decembra 74,6335 odsto svojih udela u Atomskoj banji iz Gornje Trepče preduzeću „Cezijum MS” iz Novog Sada za 2,85 miliona evra u tri godišnje rate. Ovo je druga prodaja banje u roku od jedne godine, pošto je prošlog decembra „Eliksir grupa” taj udeo kupila od „Bonide” iz Vladimiraca za 2,7 miliona evra. Banjska služba za odnose sa javnošću obavestila nas je da je stoprocentni vlasnik kapitala u „Cezijumu MS” društvo „Luss Investment” iz Beograda, čiji je pravni zastupnik u Srbiji Zoran Mitrović, a ono je opet u vlasništvu engleskog fonda „Luss investments LP”.

Nova prodaja Atomske banje„Eliksir grupa” iz Šapca prodala je 1. decembra 74,6335 odsto svojih udela u Atomskoj banji iz Gornje Trepče preduzeću „Cezijum MS” iz Novog Sada za 2,85 miliona evra u tri godišnje rate. Ovo je druga prodaja banje u roku od jedne godine, pošto je prošlog decembra „Eliksir grupa” taj udeo kupila od „Bonide” iz Vladimiraca za 2,7 miliona evra.

Banjska služba za odnose sa javnošću obavestila nas je da je stoprocentni vlasnik kapitala u „Cezijumu MS” društvo „Luss Investment” iz Beograda, čiji je pravni zastupnik u Srbiji Zoran Mitrović, a ono je opet u vlasništvu engleskog fonda „Luss investments LP”.

„Obrazovan je novi Nadzorni odbor AB čiji je predsednik Zoran Mitrović, a članovi Borivoj Jakovljević i Dalibor Jevtić. Nadzorni odbor imenovao je novog generalnog direktora banje, Zorana Đorđilovića. S obzirom na finansijsku moć većinskog udeličara, mogu se očekivati još veći investicioni i razvojni koraci i rast broja gostiju iz Evrope i sveta. Poslovna 2014. bila je najuspešnija od privatizacije (2008), broj gostiju znatno je uvećan a s njim i prihodi”, saopšteno nam je iz uprave banje.

To, pored ostalog, znači da je dolaskom novog vlasnika smenjen dosadašnji generalni direktor lečilišta Dragan Jovović, i to u godini koja je bila najuspešnija po kolektiv. Jovović potvrđuje da se to dogodilo na skupštini udeličara AB, 5. decembra, ali dodajući da je i početkom ove sedmice njegovo ime još bilo na direktorskom mestu.

– Agencija za privredne registre rešenjem je odbila promenu pošto nisam smenjen na zakonit način. Znam da će se to lako sprovesti, ali želim da ukažem da najnovija zbivanja u banji mogu negativno uticati na budućnost ovog kolektiva od kojeg živi 130 zaposlenih, ali i čitavo selo. Zato ću o svemu upoznati rukovodstvo grada Čačka – kaže Dragan Jovović za „Politiku”.

Šta se to dogodilo u prvoj privatizovanoj banji u Srbiji, koja je godinama bila prvorazredni primer napretka. Banju je na aukciji, za 126 miliona dinara, kupio Borivoj Jakovljević, vlasnik „Bonide”, predvodeći konzorcijum u kome su bila još dva manja ulagača, i zatim neprestano širio posao. Lečilište se u šest prethodnih leta preporodilo, posebno od kada, je, aprila 2012. u banji otvorena Specijalna bolnica „Vujan” sa 120 postelja, u rangu četiri zvezdice. U vreme dok je ta klinika građena banju su zajednički vodili Jakovljević kao vlasnik i Jovović u ulozi direktora.

– Na dan 31.12. 2013. godine Atomska banja, i Specijalna bolnica kao zavisno preduzeće, dugovali su bankama i dobavljačima 3,7 miliona evra a najveći razlog za to, pored ulaganja 1,7 miliona u podizanje bolnice, jeste činjenica da je „Bonida” za pet godina gazdovanja sebi i manjinskim udeličarima isplatila oko dva miliona evra dobiti, dok su se istovremeno obaveze prema bankama uvećavale. Tada je „Bonida” prodala banju „Eliksir grupi” i novi vlasnik je, januara ove godine, postavio mene da samostalno upravljam banjom, i da pokušam da saniram finansijsku situaciju. Jakovljević, koji se do tada pitao za sve, dobio je samo ulogu člana Nadzornog odbora. On se, misleći da sam ga ja uklonio iz odlučivanja, jako naljutio na mene – objašnjava Jovović.

On dodaje, takođe:

– Smenjen sam posle najboljih rezultata u istoriji Atomske banje. Za 11 meseci ove godine troškovi poslovanja smanjeni su 34 miliona a prihod povećan 17 miliona dinara, u odnosu na isto razdoblje lani. Broj noćenja povećan je 10 procenata iako su sve ostale banje imale pad od 15 do 20 odsto. Za tih 11 meseci dugovanja banje smanjena su sa 3,7 na 2,8 miliona evra.

Ni Borivoj Jakovljević ne osporava dobre rezultate banje u ovoj godini što, kako kaže, potvrđuje i rast broja noćenja od 10 odsto, ali smatra da u najnovijim događajima u Gornjoj Trepči nema ničeg neobičnog.

– Smena Jovovića nije moja zasluga. Jednostavno, nepisano je pravilo da u poslovima ovakve vrste novi vlasnik, preuzimanjem firme, postavlja i novi rukovodeći tim, i sa tim je Jovović upoznat na skupštini – kaže Jakovljević za „Politiku”, dodajući da postoje neke pojedinosti o kojima još ne želi da govori, te da je u novom Nadzornom odboru dobio ulogu operativca.

Inače, Dragan Jovović objasnio nam je da je prvi čovek „Eliksir grupe” Stanko Popović, do pre nekoliko godina bio suvlasnik u „Viktorija grupi”, u kojoj je Zoran Mitrović danas suvlasnik i generalni direktor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik