Vojvodina: 110 miliona evra projektima koji se finansiraju iz fondova EU

Bez autora
Dec 18 2014

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman održao je konferenciju za novinare na kojoj je sumirao ovogodišnje aktivnosti Sekretarijata koje se odnose na sufinansiranje i predfinansiranje projekata finansiranih iz fondova Evropske unije.Korisnici ovih bespovratnih sredstava govorili su o značaju podrške Pokrajine za realizaciju njihovih projekata. Naime, pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman potpisao je dvanaest novih ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata čiju je realizaciju finansijski podržala Evropska unija.

Vojvodina: 110 miliona evra projektima koji se finansiraju iz fondova EUPokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman održao je konferenciju za novinare na kojoj je sumirao ovogodišnje aktivnosti Sekretarijata koje se odnose na sufinansiranje i predfinansiranje projekata finansiranih iz fondova Evropske unije. Korisnici ovih bespovratnih sredstava govorili su o značaju podrške Pokrajine za realizaciju njihovih projekata.

Naime, pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman potpisao je dvanaest novih ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata čiju je realizaciju finansijski podržala Evropska unija. Radi se o projektima na teritoriji Vojvodine, koji su od od opšteg, odnosno javnog interesa. U ovoj godini, naveo je Radoman, Pokrajinski sekretarijat za finansije zaključio je 44 ugovora za realizaciju 38 projekata za koje je iz budzeta Pokrajine usmereno 110.396.618,39 dinara. Projekti se realizuju na teritoriji 25 gradova i opština u Vojvodini. Davanjem ovakve finansijske podrške stvaraju se uslovi da se na svaki izdvojeni evro iz budzeta Pokrajine povuče dodatnih 8,2 evra iz fondova Evropske unije. Pokrajinska vlada tako stvara uslove za povlačenje veće mase sredstava iz dostupnih EU fondova, a time i brži ekonomski razvoj Vojvodine.

Direktorka Regionalne deponije iz Subotice Andrea Kikić je izjavila da je to preduzeće nadležno za izgradnju regionalnog sistema za upravljanje otpadom za Grad Suboticu i šest opština. Za ovu investiciju su obezbedili sredstva iz IPA fonda u iznosu od 16,85 miliona evra, zatim 3,2 miliona evra iz republičkog budzeta, a opštine treba da obezbede milion evra za izgradnju reciklažnih dvorišta. Učešćem na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za finansije, obezbeđeno je skoro 19 miliona evra za izradu potrebne tehničke dokumentacije, koji je tako pomogao da se stvore preduslovi za to da se povuku sredstva iz IPA fonda.

Članica opštinskog veća Kikinde Stanislava Hrnjak je rekla da su sredstva Pokrajinskog sekretarijata za finansije u iznosu od 60,9 hiljada evra iskorišćena za realizaciju projekta prekogranične saradnje, vrednog nešto više od milion evra, čiji je nosilac opština Rešica iz Rumunije, a opština Kikinda partner. Radi se o projektu na prevenciji poplava, konkretno u Ruskom selu. Sanirano je 25 kilometara kanalske mreže i izgrađene su tri ustave.

Učešćem od 5 odsto od vrednosti projekta, Pokrajinski sekretarijat za finansije je doprineo realizaciji projekta "Otvoreni zagrljaj" koji sprovodi Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Vršcu. Prema rečima direktorice dr Tatjane Voskresenski, pare su namenjene za Centar za mentalno zdravlje, što se uklapa u nacionalnu strategiju deinstitucionalizacije kad su u pitanju pacijenti sa mentalnim problemima.

Za realizaciju 34 ugovora čiji projekti se finansiraju u okviru programa prekogranične saradnje i drugih evropskih programa izdvojeno je 66.359.343,67 dinara, a 44.037.274,72 dinara je usmereno za realizaciju 10 ugovora koji su zaključeni sa lokalnim samoupravama, a odnose se na tri kapitalna projekta vezana za izgradnju deponija i čišćenje kanala.

Branislav Milosav iz Regionalnog centra za razvoj Banat iz Zrenjanina je rekao da je jedan od najvećih izazova kod realizacije projekata obezbeđivanje sredstava za kofinansiranje, naročito kad je reč o projektima velike vrednosti i projektima EU. U tom kontekstu je veoma značajna podrška Pokrajinskog sekretarijata za finansije. U 2014. godini, ovaj centar je obezbedio sredstva za sufinansiranje projekta iz IPA programa "Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja" u iznosu od 15,3 hiljada evra. Prema rečima Milosava, to je značajan projekat za ovaj region, u okviru koga su osnovali Edukativni centar Banat.

Univerzitet u Novom Sadu i njegovi fakulteti takođe su korisnici ovih sredstava, o čemu je govorio rektor prof. dr Miroslav Vesković, navodeći da su ta sredstva prava investicija. Radi se o projektima koji se odnose, pre svega, na inovacije.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman je izjavio da je u predlogu budzeta za 2015. godinu, za ove aktivnosti planirano 200 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik