Uspešnije poslovanje poljoprivrednim gazdinstvom uz FADN sistem

Bez autora
Dec 18 2014

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poziva poljoprivredna gazdinstva da postanu deo srpskog sistema računovodstvenih podataka (FADN) i da zajedno sa svojim savetodavcima započnu vođenje evidencije svojih troškova i prihoda.FADN sistem obezbeđuje identifikovanje pozitivnih i negativnih faktora poslovanja, kroz kontinuirano praćenje prihoda, troškova i profita, što omogućava da poljoprivrednici, donošenjem ispravnih poslovnih odluka, mogu učiniti uspešnijim i produktivnijim poslovanje svog gazdinstva.

Uspešnije poslovanje poljoprivrednim gazdinstvom uz FADN sistemMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poziva poljoprivredna gazdinstva da postanu deo srpskog sistema računovodstvenih podataka (FADN) i da zajedno sa svojim savetodavcima započnu vođenje evidencije svojih troškova i prihoda.

FADN sistem obezbeđuje identifikovanje pozitivnih i negativnih faktora poslovanja, kroz kontinuirano praćenje prihoda, troškova i profita, što omogućava da poljoprivrednici, donošenjem ispravnih poslovnih odluka, mogu učiniti uspešnijim i produktivnijim poslovanje svog gazdinstva.

Vođenje evidencije na poljoprivrednom gazdinstvu, poljoprivrednicima omogućava i efikasniju izradu planova proizvodnje i investicija, kao i lakše pripremanje projektne dokumentacije za dobijanje subvencija. Poljoprivrednim gazdinstvima, koja se uključe u sistem računovodstvenih podataka tokom 2015. godine, biće omogućeno da dobiju povratni izveštaj o svom ekonomskom stanju, mogućnost da se porede sa drugim gazdinstvima na teritoriji Republike Srbije, ali i sa proizvođačima iste ekonomske veličine i tipa proizvodnje u Evropi i zemljama u regionu. Praćenje i analiza razultata poslovanja gazdinstva koje poljoprivrednici dobijaju od FADN sistema, učiniće kvalitetnije i kompletnije pružanje saveta od strane savetodavaca sa kojima poljoprivrednici sarađuju.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Poljoprivrednim savetodavnim stručnim  službama u Republici Srbiji trenutno radi na uključivanju novih 500 poljoprivrednih gazdinstava, koja ispunjavaju određene proizvodne i ekonomske kriterijume za FADN sistem.

Učešće u FADN sistemu je dobrovoljno a za sve informacije i prijave za učešće, poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti područnoj Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi (spisak PSSS www.psss.rs).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik