Budžet NSZ u narednoj godini veći za milijardu dinara

Bez autora
Dec 18 2014

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin saopštio je danas da će budžet Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 2015. godinu iznositi 2,8 milijardi dinara.Vulin je na konferenciji „Ekonomist: Svet u 2015” istakao da će na ovu sumu biti dodato još 500 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, što je za milijardu dinara više nego u ovoj godini. Sa ovom količinom novca biće obuhvaćeno 129.540 nezaposlenih kojima će se život promeniti nabolje, objasnio je on.

Budžet NSZ u narednoj godini veći za milijardu dinaraMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin saopštio je danas da će budžet Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 2015. godinu iznositi 2,8 milijardi dinara.

Vulin je na konferenciji „Ekonomist: Svet u 2015” istakao da će na ovu sumu biti dodato još 500 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, što je za milijardu dinara više nego u ovoj godini.

Sa ovom količinom novca biće obuhvaćeno 129.540 nezaposlenih kojima će se život promeniti nabolje, objasnio je on i podsetio na to da je budžet NSZ za ovu godinu iznosio 1,8 milijardi dinara, uz još 600 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

Resorno ministarstvo je, kako je precizirao, za 2015. godinu predvidelo i subvencije za novo zapošljavanje koje će se, u zavisnosti od razvijenosti opština, kretati od 150.000 do 250.000 dinara, dok će za osobe sa invaliditetom subvencije iznositi od 180.000 do 300.000 dinara.

Ministar je upozorio na to da su u Srbiji najugroženija grupa nezaposleni mlađi od 30 godina, stariji od 50, Romi i osobe sa invaliditetom, uz napomenu da će oni biti u fokusu podrške u narednoj godini.

Ministarstvo će sledeće godine, kako je naveo, nastojati da donese ili izmeni nekoliko ključnih zakona – o socijalnoj zaštiti, finansijskoj podršci porodicama s decom, porodični zakon, zakon o PIO, o socijalnom preduzetništvu, boračkoj zaštiti i zaštiti porodica boraca, bezbednosti na radu i šteti na radu.

Vulin je dodao da će biti nastavljene i pripreme za formiranje "socijalne karte", što će u prvoj fazi urediti funkcionisanje devet državnih registara, koji sada nisu povezani.

Prema njegovim rečima, rezultati ankete o stanju radne snage pokazuju da je stopa nezaposlenosti smanjena sa 22 na 17,6 odsto, pri čemu značajan broj novih zaposlenih čine oni koji su radili neprijavljeni.

Drugačijom politikom inspekcije rada uspeli smo da značajan deo ljudi prevedemo iz sive zone u legalne tokove, ocenio je ministar i istakao da je pozitivna promena te politike povećanje doprinosa za PIO.

On je podsetio na to da je tokom ove godine povećan i stepen naplate PDV i akciza, uz napomenu da Vlada u narednoj godini neće povećavati nijedan porez, već će raditi na efikasnijoj naplati postojećih.

U radu konferencije učestvovali su i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, ambasador Francuske Kristin Moro i ambasador Izraela Josef Levi.

Konferenciju je organizovala „Kolor pres grupa” povodom izlaska godišnjeg izdanja londonskog „Ekonomista“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik